Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЕК търси обезпечаване на бившите участнички в "Южен поток"
Автор: Екип Varna24.bg 09:43 / 12.12.2014Коментари (0)1735
©
Еврокомисията е получила потвърждение от Русия, че "Южен поток" е спрян. Според съобщение на пресслужбата на ЕК това е потвърдил министърът на енергетиката на Русия Александър Новак в телефонен разговор със заместник-председателя на ЕК по въпросите на енергийния съюз Марош Шевчович. Руският президент Владимир Путин заяви на 1 декември при посещението си в Турция, че Русия няма да реализира проекта "Южен поток".

Европейската комисия ще представи в началото на януари работна група по гарантирането на енергийната сигурност на бившите страни - участнички в проекта "Южен поток" - Австрия, България, Унгария, Гърция, Италия, Румъния, Словения и Хърватия. В рамките на работната група ЕК възнамерява да "активизира усилията на страните от Централна и Югоизточна Европа" за диверсификация на доставките на газ и строителство на двустранни газопроводи от Северна към Южна Европа. Това съобщи пресслужбата на ЕК след телефонен разговор на зам.-председателя на ЕК по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак, който е потвърдил отказа на Руската федерация от "Южен поток".

Разговорът се е състоял в развитие на министерската среща в Брюксел на бившите страни от "Южен поток" на 9 декември, участниците в която в частност предположиха, че решението на Русия не носи окончателен характер и помолиха Шефчович да "получи разяснения от руската страна". Сега, когато разясненията са получени, предстои ЕК да оглави работата на високопоставена работна група за търсене на нови решения за обезпечаване на енергийната сигурност на тези държави.

"Сега ще интензифицираме работата със страните от Централна и Югоизточна Европа по формиране на единен газов пазар и диверсификация на източниците на доставки на газ. Такава е задачата на бъдещия енергиен съюз, който е приоритет за новия състав на Еврокомисията", подчертал Шефчович.

Участниците в срещата на 9 декември определиха за това следните направления: работа по реализация на проекта за "Южен газов коридор", състоящ се от няколко газопроводи, преминаващи на юг от Русия през Кавказ и Турция към находищата в Каспийско море; строителство на терминали за втечнен газ; разработване на газови находища в шелфа на Черно и Средиземно море; създаване на "система от вертикални газопроводи" между Югоизточна и Централна Европа.

Работната група ще трябва да определи приоритетите на тези дейности и да прецени ориентировъчната им стойност, която ще се изчислява в десетки милиарди евро, посочва ТАСС.




Още по темата: общо новини по темата: 276
15.03.2022 »
14.01.2021 »
02.01.2021 »
01.01.2021 »
31.12.2020 »
29.12.2020 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: