Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Борисов: Правителството ще продължи да подкрепя развитието на културата и духовността в България
Автор: Екип Varna24.bg 14:46 / 24.05.2015Коментари (0)1419
©
Министър-председателят Бойко Борисов и водената от него делегация присъстваха на молебен в църквата "Св. Павел" в Рим, отслужен от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Молебенът е по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и на него присъстваха българи от общността ни в Италия.

"Храмът, който е голяма светиня за католическата църква, ни е предоставен, за да може Българската православна църква да извършва своите ритуали. Благодаря на папа Франциск и на всички, които са помогнали това да стане", каза премиерът след службата. Той добави, че молитвите ни са да няма повече бедствия и аварии, в които да загиват хора.

Борисов посочи, че правителството ще продължи да подкрепя Светия синод и развитието на културата в България. Той припомни, че наскоро кабинетът отпусна 500 000 лева за възстановяване на архитектурни обекти в Плиска, където българите са приели християнството и са написани първите книги на кирилица. В момента се подготвя и ремонтът на патриаршеския храм "Александър Невски" в София, за който по първоначални оценки ще са необходими 20 милиона лева. Ще продължат да се отделят и допълнително средства за култура, за да се разкрива богатството на българската история и традиции. До края на месеца ще бъде открит и Националният музеен комплекс "Квадрат 500", в който ще бъдат изложени най-добрите експонати на художественото изкуство в страната ни.

"Увеличили сме в момента максимално възможно средствата за подкрепа на духовността и културата. Тази година са предвидени около 67 милиона лева. Опитваме се да помагаме и мисля, че ако с този темп се ремонтират църкви и се строят нови, много скоро няма да има какво да ремонтираме", отбеляза премиерът Борисов.

В отговор на въпрос за финансирането, което се отделя за българските училища в чужбина, министър-председателят посочи, че важен фактор за увеличаването му е да се развива икономиката и да има стабилност в държавата.

Посланикът ни в Рим Марин Райков изтъкна, че днешният ден е свят за всички българи. "Това е ден, който ни напомня, че благодарение на писмеността България е станала част от цивилизования свят, от християнския свят", добави той.

"Благодаря на премиера Борисов, че и тази година българската държава изпълни своя дълг като дойде в Рим и посетихме папата. Църквата и държавата трябва да продължават да работят заедно за благото на нашия народ, да умножаваме нашите дела и да вървим по пътеката на мира, носейки гордо имената на светите братя Кирил и Методий в сърцата си", каза митрополит Антоний. Той пожела на министър-председателя усилията му "да бъдат благословени и да не унива в делото си".

На молебена в "Св. Павел" присъства и главата на македонската православна църква архиепископ Стефан. "Според мен това е една бяла лястовица в отношенията ни с Република Македония. Ние като съседи искаме действително те да подпишат Декларацията за добросъседство и да спомагаме максимум за бързото им присъединяване към Европейския съюз", каза министър-председателят Борисов.

Попитан дали вчера във Ватикана се е видял с македонския премиер Никола Груевски, премиерът Борисов посочи: "Не, сега всяко виждане - дали с него, или със Зоран Заев, макар че с него се чух по телефона, може да се изтълкува като вмешателство, да се ползва във вътрешнополитическата им битка. Аз не искам да се замесваме в този конфликт. Надявам се македонският народ и политиците му да са мъдри, да си проведат избори така, както в България, и след това да се умирят. Казвам го в най-добрия смисъл на думата".

Министър-председателят благодари на всички парламентарно представени партии, които изпратиха свои представители за честванията в Рим.

"По този начин показваме, че действително светите празници ни обединяват", добави Борисов.




Още по темата: общо новини по темата: 125
27.05.2023 »
27.05.2023 »
27.05.2023 »
25.05.2023 »
24.05.2023 »
24.05.2023 »
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: