Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Откриха фестивала "Варненско лято"
Автор: Екип Varna24.bg 16:56 / 21.06.2015Коментари (0)1945
©
Една ударна и завладяваща Рапсодия Вардар, музикалната емблема на ММФ "Варненско лято", сложи началото на тазгодишното издание на най-дългогодишния български фестивал, основан още през 1926 г. Под палката на младата звезда Йордан Камджалов Варненската филхармония излезе на сцената на Зала 1 на ФКЦ преобразена, заредена със свежа енергия и ентусиазъм.

В тържествената атмосфера след отзвучаването на рапсодията Елиянка Михайлова от Дирекция "Музика и танц" на Министерство на културата поднесе поздравителен адрес от Министър Вежди Рашидов. Поздравителен адрес пристигна и от "Св. Св. Константин и Елена" Холдинг АД, получиха се и много поздравления от приятели на музиката от страната и чужбина.

Даниела Димова, Председател на постоянната комисия по култура на Общинския съвет Варна, се обърна към музиканти и публика с думи на благодарност.

Фестивалът беше официално открит от кмета на Варна Иван Портних, който отбеляза, че ММФ "Варненско лято" е едно от неизменните лица на съвременна Варна, символ на фестивалното лято на България.

"Тази година фестивалът тръгва в нови посоки, които са приоритетни за Община Варна, - посочи кметът на морския град, - отваряне на музикалните граници и връзка с младите публики. Защото ние гледаме напред към 2017, когато Варна ще бъде Европейска младежка столица. Същевременно високо ценим факта, че Варненско лято е Първият и най-дългогодишен български музикален фестивал. Това е гордост не само за Варна, но и за цялата културна общност в България. За нас е чест признанието, което организацията на Европейските фестивали даде на Варна, като присъди на нашия фестивал лейбъла Европейски. Тази година ние започваме форума с мисълта за подготовката на неговата 90-та годишнина, която ще честваме тържествено през 2016."

След тържествения момент първата фестивална вечер продължи с още една творба на патриарха на българската музика Панчо Владигеров - Концерт за цигулка и оркестър №1. Виртуозно, но и много българско звучене постигна в интерпретацията на произведението другият млад звезден гост - цигуларят Симеон Симеонов, който по оценките на музикалните експерти направи много специален прочит на тази специфична творба.

На финала Шестата симфония на Чайковски, "Патетична", вдигна публиката на крака, магичният Камджалов беше извикан няколко пъти на сцената от благодарната аудитория, а концертът, който предизвика толкова силен интерес, че имаше и множество правостоящи, се записа в историята на първия български фестивал с прекрасната емоция на голямо музикално събитие.

Днес ММФ "Варненско лято" продължава в Градската художествена галерия с Гала на френската камерна музика с Людмил Ангелов, Марио Хосен, Кристина Хинова, Жерар Козе и Доминик де Виленкур. А утре отново в галерията гостува камерният ансамбъл Софийски солисти с диригент Пламен Джуров.

Подробности за програмата на фестивала могат да се открият в сайта на ММФ "Варненско лято".

Цените на билетите за концертите започват от 5 лв., специални цени има за ученици, студенти и пенсионери - от 2 лв. Билети могат да се купят от ФКЦ и Градската художествена галерия, както и онлайн от http://fccvarna.bg/.




Още по темата: общо новини по темата: 106
22.07.2022 »
28.06.2022 »
27.06.2022 »
24.06.2022 »
13.04.2022 »
01.09.2021 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: