Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Живеещите във "Възраждане": Стройте си блока за роми в Максуда!
Автор: Екип Varna24.bg 12:39 / 31.07.2015Коментари (9)6234
© Impact Press Group
Над 30 човека, живеещи във варненския квартал "Възраждане" нахлуха в стаята на общинския съветник по време на заседание на комисията по "Социани дейности и жилищна политика", за да протестират срещу Планът за интегриране на български граждани от ромски произход и други български граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация, предаде репортер на Varna24.bg.

Разработката, която е за периода от 2014-2020 г., предвижда реализирането на редица проекти по "интегрирането на ромите" на обща стойност над 20 млн.лв.

Както вече стана ясно, според планът предстои изграждането на голям жилищен блок в район "Възраждане", където се очаква да бъдат настанени над 250 ромски семейства, на които евентуално ще бъдат съборени незаконните къщи. 

Това взриви настроенията на живеещите в района, които вчера официално излязоха на бунт. 

"Живея във Възраждане от 30 години, там съм израснал. Хората тук имат собствени мечти и блянове. Варна в момента е нашата къща, ние сме едно голямо семейство и трябва да се подкрепяме. Градът не е фирма за управление на средства, заради които да се избием. Занимавайте се с разширяването на Варна, не с уплътняването и. Един квартал с 35 000 човека иска да има място за децата му, да има детски площадки и паркинги, а не бетон. Голямата къща Варна не е наша, ние само временно сме в нея. С какво ще се похвалим утре на децата си. Вие тук сигурно си имате малки спретнати къщурки, с басейн и градинка. А ние имаме малките си апартаменти и се надяваме поне в тях да ни е спокойно", заяви емоционално пред съветниците Кирил Калъчев, един от инициаторите на протеста срещу ромския блок.

Според него няма начин да говорим за интеграция на ромите на този етап, те самите също не искат да се интегрират и искат да живеят в своята общност. 

"Имам достатъчно познати цигани и сме в прекрасни отношения. Повярвайте, те не желаят да се местят. Затова вместо да качваме коне по етажите, оставете тези хора да си живеят в общността и ги благоустроявайте по места. Ако се налага да бъдат съборени къщите им, ами тогава им направете този блок в Максуда.  "Възраждане" на всяко едно ниво ще се бори да не се случи това нещо",отсече още Калъчев.

"Този план осигурява възможност за кандидатстване по европейски програми и привличането на средства, затова ще го подкрепя", каза Янко Станев.

"Терминът за интеграция е уреден в българското законодателство и той обхваща единствено граждани с двигателни проблеми и бежанци, придобили българско гражданство. Ромите са български граждани, те не са малцинство. Този план, който ни се пробутва "по терлици" има расистки характер спрямо българите и създава условия за противопоставяне. Общината не може да категоризира хората на база етнически произход. Не трябва да се приема планът", заяви Костадин Костадинов, според когото не съществувало понятието "уязвима етническа група" като правен термин. 

Той допълни, че планът противоречи не само на Конституцията на страната, но и на ред европейски директиви. 

В негова подкрепа се изказа и колегата му Ивайло Бояджиев. Той заяви, че в последното преброяване през 2011 г. 3 553 човека във Варна са се самоопределили като роми. Според него няма логика да се предвиждат такива огромни суми за интеграция на ромите, след като реално броят им е толкова малко. 

По данни на ромски организации обаче, живеещите в града роми са не по-малко от 25 000 души. 

"В плана са заложени грандомански суми. Виждате, че ромите се множат бързо. В това време държавата ни късогледо се вторачва в европейските документи, докато българската нация изчезва. Планът предвижда примерно 130 000 лв. да бъдат дадени за методонова програма за роми, а на 1800 други техни събратя да бъдат опростени здравните осигуровки", каза Бояджиев.

Въпреки протестите на гражданите и коментарите на съветниците, с 8 гласа "за", 1 " въздържал се" и 1 "против" планът беше приет и ще бъде разглеждан по време на предстоящото заседание на Общинския съвет във Варна на 5 август



Още по темата: общо новини по темата: 4
04.08.2015 »
03.08.2015 »
30.07.2015 »
30.07.2015 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.08.2015 г.
0
 
 
Мястото,мисля,че е точно над пицария амичи там има едно зелено каре точно под булевард трети март
Aнонимен
на 02.08.2015 г.
0
 
 
Нека закотите са еднакви за Всички ! Иначе се създава ето тази омраза и нетърпимос...блокове за Вички нуждаещи се без значение на итнос и религия .
0
 
 
Да строят блока на мангалите с нашите пари?????? Не помня някой да ни е искал мнение! !!!!!
0
 
 
Каменар мисля, че ще им стигне, като мястото за няколко блока. Максуда трябва да стане парк, не желая да е гето. Изобщо там има гледка, чист въздух, ако искат безплатни жилища там им е мястото-да се разраства Каменар.
0
 
 
В Ямбол им дадоха такъв общински блок да ползват. И конете си качваха в апартамента,който им е даден за ползване.изпочупиха,окрадоха всичко,което може да се изнесе като врати,прозорци,мивки, кухненското обзавеждане...Накрая се наложи властта да го събори до основи...Това ли ни чака и сега за живущите във "Възраждане"?...
0
 
 
Много правилно който е решил да интегрира мангалите да им срива къщите в Максуда и да им строят блок там какъвто си го държат такъв и ще си го имат
0
 
 
между другото,къде бе общинари го видяхте това петно за блок и и интеграция във възраждане?
0
 
 
във ,възраждане?никога! ай,сиктир! да,си ходят кой от където е дошъл!
Aнонимен
на 31.07.2015 г.
0
 
 
Стига с тия цигани!!! Аман и от тия тъпаци, дето ни управляват. Трябва всички хора да се надигнем вече!!! Търпението си има граници!!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: