Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Иван Портних: 35 млн. лв. ще струва новата библиотека, започваме я догодина
Автор: Екип Varna24.bg 14:01 / 04.02.2016Коментари (0)1341
©
Строителството на новата варненска библиотека, заедно с подземните паркинги под нея, ще струва около 35 милиона лева. Изграждането ще продължи 3-4 години. Това обяви пред Дарик кметът Иван Портних. В интервю за предаването "Зала Пленарна" той уточни, че до края на годината трябва да бъде готов техническият проект, след което ще започне строителството.

За библиотеката и всички знакови за града проекти ще се търси финансиране чрез комбинация между бюджетни средства, средства от европейските програми и новите финансови инструменти, които ще бъдат създадени и ще са на принципа на програма "Джесика", от която Варна успя да се възползва, посочи Портних.

Поетапно ще бъде направен и ремонтът на Аспаруховия мост. Той ще бъде извършен от Агенция "Пътна инфраструктура". Ще се започне от ниската му част. Ще се работи основно през зимните месеци, като се очаква за 2-3 години да бъде изцяло укрепен и обновен.

Цената на билета за градски транспорт ще бъде запазена, категоричен бе кметът. Той припомни, че е поел ангажимент цената от 1 лев да не бъде повишавана, като за тази цел от години общинският бюджет дотира "Градски транспорт".

В началото на март предстои изключително сложната и тежка стъпка по сливане на "Градски транспорт" с "Транстриумф", след което общинската фирма ще поеме обслужването на всички линии в града. Това е изискване, заложено в Проекта за интегриран градски транспорт на Варна, който е вече на финалната си права, увери Иван Портних. По думите му е въпрос на технология и стиковане до месеци да видим работещия краен резултат.

Кметът категорично отрече твърденията, че на Общината са налагани глоби при изпълнението на проекта: "Огромна спекулация има с цифрите и фриволното боравене с тях никога не съм го адмирирал. Бих посъветвал всички да не си го позволяват, защото това е в ущърб на града ни".

Портних обяви, че очаква в края на годината, при актуализацията на бюджета, макрорамката му от 243,7 милиона лева да бъде сериозно надвишена.

"Бюджетът на Варна за тази година нито е надут, нито изкуствено напомпан. Напротив. Това е един реалистичен и същевременно амбициозен бюджет, защото можехме да го направим с много по-ниска макрорамка и в края на годината да кажем: "Ето, преизпълнихме го с еди-какви си проценти", и накрая на годината да преразпределяме едни излишъци. Това според мен са лоши практики от миналото и се надявам да останат там", заяви кметът.

При изготвянето на бюджета МРРБ са възстановили на Общината 3,5 милиона лева от първия етап на обновяване на бул."Трети март". Парите ще бъдат вложени във втория етап и така тази година булевардът, който свързва крайните западни квартали с центъра, ще бъде изцяло обновен. Предстои и мащабно обновяване на основни улици и булеварди в "Аспарухово".

"Мина гласуването на бюджета. И атмосферните условия се подобряват. Запрятаме ръкави и продължаваме работа", заяви варненският кмет.

Варна ще посрещне следващия туристически сезон с обособен пешеходен ринг, който ще осигури лесен и достъпен маршрут на гостите на града до културните забележителности, както и до търговските обекти. Това са преки инвестиции в малкия и среден бизнес и съответно в икономиката на града, отбеляза Портних.

Според него ръководството на варненското пристанище трябва да бъде много по-активно в посока развитие на круизния туризъм. "Варна има много повече какво да покаже и от Бургас. Като дестинация е много по-атрактивна", изтъкна той. Неговото мнение е, че круизният туризъм, който е най-бързо растящата индустрия в световен мащаб, тук е неглижиран с десетилетия.

Съвместно с ръководството на пристанището се работи по социализирането на терминал Варна-Изток и превръщането му в развлекателна зона. "Това е голямото предизвикателство пред всички нас - да успеем да заинтригуваме хората, които пристигат през морската порта на Варна и България, да им се създадат условия да посетят и да видят това, с което ние се гордеем", каза кметът.

При предстоящото трето поред домакинство на регатата Tall Ships той очаква Варна да бъде посетена от още повече туристи. "Ще покачим и качеството на това събитие, защото това безусловно носи изключително добър международен имидж на града", добави Портних.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
Северна и Южна Корея
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: