Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Новата билетна система във Варна тъне в мистика
Автор: Пламена Николова 12:41 / 20.06.2016Коментари (5)6563
© Varna24.bg
Няма яснота какво ще представлява новата билетна система във Варна и кога реално тя ще заработи. И двете изявления на кмета Иван Портних за нейното пускане в действие с мащабна информационна кампания не се сбъднаха. 

Varna24.bg припомня, че по първоначална информация системата трябваше да стартира до края на май. Заради фискализацията на устройствата процедурата се забави и след това градоначалникът обяви, че до 15 юни варненци ще имат нов начин на пътуване в градските автобуси, като с едно билетче ще могат да сменят две и повече линии. Кметът обеща също, че билетчето няма да поскъпне и ще запази цената си от 1 лев. 

"Билетната система е налична, като една от причините да не е стартирана, освен сливането и необходимостта от известно време за синхронизация, е основно заради това, че върви обществена поръчка за фискализиране на устройствата. Само това чакаме, за да стартира новия механизъм за издаване на билети.

С новата билетна система ще може с едно билетче да се ползват няколко линии, за да може хората, които трябва да използват два автобуса, да могат да го правят на цената на един билет", каза Иван Портних на 10 май пред журналисти.

По непотвърдена информация от средата на март пък трябваше да заработят информационните табла по спирките в морския град. Същите бяха пуснати експериментално в края на април. Варненци се зарадваха, че ще получават удобна текуща информация за разписанието на автобусите, но радостта им не бе за дълго. Към момента говорещите табла работят от време на време.

Неведнъж репортер на Varna24.bg се опитва да получи информация за всички нововъведения по проекта за интегриран градски транспорт от ръководителя му Биляна Якова, но уви-безуспешно. Г-жа Якова не си вдига телефона, за да обясни кой и как ще разясни на варненци на какъв принцип ще става обслужването на пътниците в автобусите.

Не е ясно и какво бави пускането в експлоатация на новите рампи за инвалиди в подлезите и защо съоръженията стоят неизползваеми месеци наред, докато майки с колички и хора с увреждания се чудят как да преминат натоварените булеварди в града.

Варненци гадаят още защо апаратите за билети в автобусите са поставени на местата за майки с колички и инвалиди, като на практика заемат почти цялото пространство, отредено до момента за тази цел.

Към момента няма и помен от обещаното високоскоростно трасе за автобусите, което трябваше да свързва спирка "Почивка" с крайните квартали като "Владиславово". На много места в града в бус-лентите има паркирани автомобили, които затрудняват движението на градския транспорт.

Преди време стана ясно, че общо около 530 са автоматите за електронни билети, които са монтирани по спирки и в автобусите на "Градски транспорт". 60 от тях са по спирки от "високоскоростното трасе", а 34 по други стратегически места, така че да може да бъде обхваната цялата градска мрежа.
Информацията дойде от председателят на Съвета на директорите на "Градски транспорт" - Варна Максим Тодоров.
Той обясни, че когато устройствата влязат в употреба всеки гражданин по всяко време ще може да си зареди електронната карта и да си закупи билетче.

"Работят на принцип, сходен с този на банкоматите, не е нещо сложно. В началото във всички автобуси ще има постоянно контроли, които ще подпомагат пътниците, така че да могат да започнат да ползват активно новата услуга. Съгласно решението на Общински съвет ще бъдат назначени 240 контрольори, като функцията им в началото ще е да обясняват и да подготвят варненци за нормална експлоатация на цялата система по Интегрирания градски транспорт. Те едновременно ще контролират и ще подпомагат дейността", подчерта Максим Тодоров.

След влизане в сила на новата услуга, ще продължат да са в сила и намаленията за карти, които много от варненци използват.

"Ще има електронни карти, които ще бъдат зареждани за определена сума в зависимост от желанието на клиента. Това ще се случва на пунктовете за продажба на карти, които ще са същите като до момента. На възрастните хора ще им се запазват всички привилегии, които имат в съответствие с наредбата на община Варна. Това означава, че с карта, която закупуват срещу 2 лв. ще се возят, както досега. Новите карти ще бъдат електронни, пак със снимка. Трябва да дообмислим чисто техническата страна на въпроса, за да се случи промяната максимално удобно за гражданите", каза още Максим Тодоров.

Кога ще се случи всичко това обаче варненци могат само да гадаят.




Още по темата: общо новини по темата: 512
26.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
11.03.2024 »
11.03.2024 »
предишна страница [ 1/86 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
+ това Градски транспорт няма как да пусне билетна система във всички автобуси, тъй като 15 от тях са наети от Транстриумф и няма как да им сложат автомати за билети.
0
 
 
Доколко си спомням в едни варненски сайт пишеше ,че Община Варна чака пак пари по този проект Градски транспорт и търси хора за подръжка на билетната система .Кмета нали ще си да си пуска сайт за положението и разписанието на автобусите да ама не стана причина -Няма пари за лиценз на софтуера -
0
 
 
що в мистика защото някой взе парите ли
Aнонимен
на 20.06.2016 г.
0
 
 
Никога досега Варна не е имала толкова посредствен паляк за кмет !
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: