Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Строго секретно" или какво свърши Варна по проекта си "Интегриран градски транспорт"
Автор: Екип Varna24.bg 08:47 / 22.06.2016Коментари (10)7674
© Varna24.bg
По-малко от месец преди 9 юли - крайния срок на договора за безвъзмездна финансова помощ по проекта "Интегриран градски транспорт на Варна", работата по него очевидно продължава да буксува.

Въпреки двукратното отлагане на датата през 2014 г. и 2015 г. до момента, от общо десетте компонента на проекта, в експлоатация са въведени само половината. В същото време от изказване на зам.-кмета на Варна Христо Иванов пред държавната телевизия се разбра, че дейностите по проекта са били отчетени и разплатени още преди края на 2015 г.

"Преди Нова година работихме много сериозно по проекта за градски транспорт, каза Иванов в сутрешния блок на БНТ. В кратки срокове се справихме, изпълнихме си задачите, усвоихме си на 100% парите и си отчетохме дейностите."

Управляващ орган на оперативните програми "Регионално развитие" 2007 - 2013 г. и "Региони в растеж" 2014 - 2020 г., по които се изпълнява проектът "Интегриран градски транспорт на Варна", е дирекция "Програмиране на регионалното развитие" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). По нейни данни в срок до 9 юли т.г. ще бъдат извършени проверки на място, които трябва да установят постигнатите резултати от изпълнението на проекта, след като парите по него вече са усвоени.

В края на миналата седмица обаче "Дневник" установи, че въпреки изградената и явно разплатена система за електронна продажба на билети за градския транспорт във Варна, тази дейност продължава да се изпълнява от кондуктори.

Частично, само в тестов режим и с "примерна" информация работи и системата за известяване на пътниците в реално време за движението на автобусите.

Не е въведен в експлоатация т.нар. "BRT коридор" за бърз автобусен превоз между кварталите "Владислав Варненчик" и "Бриз".

По спирките няма информационни табла за маршрута и графика на автобусните линии.

Въпреки неколкократните опити да бъдат установени причините за забавянето те се оказаха "засекретени". Преди повече от месец, чрез общинския пресцентър във Варна медията изпрати до ръководителя на проекта Биляна Якова няколко въпроса, които трябваше да изяснят причините за състоянието му дни преди поредния краен срок. Отговори обаче не са получени и до този момент, а Якова отдавна не отговаря на мобилния си телефон.

Единствената информация за напредъка на проекта са публикации, платени от бюджета, за неговата публичност, които са на стойност 800 хил. лв.

От информация, предоставена от канцеларията на вицепремиера Томислав Дончев, се разбира, че заедно с удължаването на срока за безвъзмездно финансиране от 36 на 48 месеца договорената сума от 115 млн. лв. е била намалена с 8 млн. лв.

"С подписано допълнително споразумение срокът на договора за безвъзмездно финансиране по проекта е удължен до 9 юли 2016 г., като крайният срок за извършване на разходите, допустими за възстановяване по оперативната програма ("Регионално развитие" - бел. ред.), бе 31 декември 2015 г. и общата стойност по проекта се променя на около 106 млн. лв.", пише в писмото от канцеларията на Дончев.

Още в средата на януари бе публикувана информацията, че зарадипроблеми с обществени поръчки по проекта "Интегриран градски транспорт" Варна е загубила най-малко 6 млн. лв. от договореното финансиране за ремонта на депото на общинския си превозвач. Преди публикуването на тази информация въпроси, отнасящи се до нея, бяха изпратени пак на Биляна Якова. Тя обаче предпочете да отговори едва след публикуването на текста.

"Съгласно договора за безвъзмездна финансова помощ и бюджета на проекта ремонтът на депото е част от собствения финансов принос на община Варна", обясни Якова.

Съвсем друго се твърди обаче в писмото, изпратено по същия повод от МРРБ.

"Направените разходи за тези дейности (ремонтът на депото - бел. ред.) ще са за сметка на община Варна съгласно указанията за допустимост на разходите по оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013 г.", пише в неговия текст.

С други думи, неразплатените средства не са били предварително договорени като "част от собствения финансов принос на община Варна", а са санкция заради направени недопустими разходи. Сега загубата не на 6, а на 8 млн. лв. от договореното безвъзмездно финансиране по проекта, вече е потвърдена и от кабинета на Томислав Дончев.

Според източници на медията от екипа, работещ по проекта "Интегриран градски транспорт на Варна", проблемът с неработещите автомати за продажба на билети е тяхната фискализация. Единият от въпросите, изпратени да Биляна Якова преди месец, трябваше да потвърди или отхвърли информацията, че дружеството "Обединение Модерен транспорт", което спечели обществената поръчка за тази част от проекта, е наело подизпълнител, който не е бил лицензиран за производството на фискални устройства.

Това обяснение на проблема получи косвено потвърждение на 11 май, когато кметът на Варна Иван Портних съобщи, че "новата билетна система в "Градски транспорт" ще заработи съвсем скоро, но се изчаква обществената поръчка за фискализиране на устройствата". Преди дни, по време на представянето на Инвестиционната програма на Варна за периода 2016 - 2020 г., той вече отказа да се ангажира с пореден срок за въвеждането в експлоатация на билетните автомати. За проблем с фискализацията на машините говори и част от писмото, изготвено от екипа на Томислав Дончев. 

"Специализираният софтуер и хардуер е монтиран по автобусите, автобусните спирки и обособения Контролен център, е записано в текста. Всички системи са тествани, като от община Варна твърдят, че пускането им ще бъде факт, след като бъдат фискализирани 539-те устройства". Кога ще се случи това обаче не е ясно, но от община Варна вече са отчели, че договорът по "Компонент 1" от проекта " Изграждане на автоматизирана билетна система" е изпълнен.

Междувременно общинската комисия "Транспорт" във Варна съобщи, че въпреки високите технологии на които е базирана новата система за продажба на билети във Варна, използването ѝ ще бъде следено от... 225 контрольори - длъжност, на която ще бъдат преназначени близо половината от сегашните 580 кондуктори.

Какви са следващите изненади, скрити в мълчанието около изпълнението на проекта за интегриран градски транспорт във Варна, вероятно ще се разбере с наближаването на 9 юли. Но дори и това вече е под въпрос.

Преди дни стана известно, че "основният приоритет, по който общината ще работи до 2020 г., е втората фаза на проекта, в който ще бъдат вложени още 30 млн. лв., но този път по програма "Региони в растеж". Така кой е окончателният срок за приключването на проекта и кой от компонентите му е платен, без реално да работи в полза на по-модерен градски транспорт във Варна, може би скоро няма да се разбере.

Източник: в. "Дневник"




Още по темата: общо новини по темата: 513
28.03.2024 »
26.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
11.03.2024 »
предишна страница [ 1/86 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тя далаверата е ясна , Като в " Българ " Дай ще им обещаем пък после са отметнем . Тука да дадът $ па дали ще го направим няма значение
0
 
 
Нищо.В Бургас какви спирки са направени,уникални.
0
 
 
Може "Жриците на любовта" които вечер след 23 ч стоят и чакат по автобусните спирки да им донесат пари за проекта. рџ?”рџ?”рџ?”рџ?Ўрџ?Ўрџ?Ў
0
 
 
Няма секретно цяла Варна знае ,че община Варна отдавна свърши парите по този проект .Сега чакаме нови приходи . Билетната система скоро няма да тръгне -Софтуера няма лиценз а той е УНДОУС-7 .Трябва фирма която да подържа самият софтуер .Давам пример Пловдив при старта на системата софтуера е блокирал. Причината е ,че нямал връзка с НАП а автоматите са като във Варна .Неплатен софтуер това е цялата работа!!!!
0
 
 
Не е строго секретно. Щото нищо не свърши.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: