Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Искат разчистване на кварталните паркинги във Варна от служебни возила
Автор: Пламена Николова 14:10 / 14.07.2016Коментари (4)6839
© Varna24.bg
От Международната асоциация на пострадалите в катастрофи във Варна внесоха предложение до комисията по "Транспорт" да бъде взето решение, според което да бъде въведена забрана за паркиране на служебни автомобили на обществени места, паркинги и алеи, не само в централната градска част, но и по кварталите, предаде репортер на Varna24.bg.

От организацията настояват за промени в наредбите, според които да бъдат регламентирани местата, където могат да пренощуват служебните коли. Според тях трябва всяка фирма да има специално място за това. Предложението било провокирано от факта, че сега навсякъде паркирали големи товарни машини, багери, камиони и други превозни средства, които нарушавали спокойствието на гражданите. Освен това от Асоциацията щели да искат подкрепата на домоуправителите в различните райони на Варна. 

От организацията уточниха, че те като НПО можели да осигурят достатъчно доброволци, които да следят за неправилното паркиране, стига да бъде взето решение за промени в наредбите. 

От Асоциацията твърдят, че нощуването на служебни коли на кварталните паркинги, които са общинска собственост, е в разрез с две наредби. Според Наредбата за организацията на движението на територията на община Варна фирмените автомобили могат да ползват паркомясто само срещу т. нар. "служебен абонамент".

"На улици, площади и паркинги - общинска собственост, на специално обозначени за това места, може да се въвежда режим на платено паркиране "Служебен абонамент". Редът и условията за определяне на местата с режим на платено паркиране "Служебен абонамент" се утвърждава със заповед на управителя на Общинско предприятие "Общински паркинги и синя зона", гласи чл. 30 от Наредбата.

"Служебен абонамент" е режим на платено паркиране върху определени от община Варна и съгласувани с "Пътна полиция" при ОД на МВР - Варна, фиксирани и обозначени за тази цел места на улици, площади и паркинги общинска собственост на територията на община Варна, на ППС на физически или юридически лица, на основание сключени от същите лица договори за временно и възмездно ползване на съответните паркинг-места с Общинско предприятие "Общински паркинги и синя зона". Нарушителите се наказват с глоба фиш, е утвърдено още в наредбата.

Нощуването на служебни автомобили по кварталните паркинги противоречи и на Наредбата за обществения ред на територията на община Варна. В нея е записано, че домуването на товарни автомобили (както често се регистрират служебните коли) по улици, вътрешно комплекси алеи и паркинги, тротоари е забранено, а глобата за нарушителите е в размер от 50 до 500 лв.

Общинският съветник Димтър Карбов даде пример със собственик на фирма на Галата, който обсебил обществен терен за свои нужди и там паркирал тежкотоварни автомобили и машини. 

Съветниците подкрепиха идеята, но с уговорката ограничението да се отнася евентуално само за едрогабаритни автомобили и техника като тирове, багери, автобуси и др. Те отчетоха факта, че много варненци карат служебни леки коли, с които ходят до работа и съответно се прибират у дома. 

Освен това много фирми нямали регистрация във Варна и съответно място за паркиране. Специфичен бил въпросът и за таксиметровите автомобили, голяма част от които били лични возила. 

Съветниците решиха да поискат от юристите на администрацията и експертите на дирекция "Обществен ред и сигурност" да дадат становище относно промени в разпоредбите, така че да бъде ограничено паркирането на големи возила по обществените места. За пример беше дадена Община Варна, която има специален паркинг за нощуване ан служебните автомобили. На подобен принцип трябвало да бъде организирано паркирането и за всички останали големи фирми и институции в града, смятат съветниците.
Освен това беше повдигнат и въпросът за това, че не се репатрират навреме коли, които не са в движение, и те допълнително отежняват обстановката с паркирането във Варна.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
АМИ АКО СЕ НАЛАГА ТАКОВА ПАРКИРАНЕ ПО ДОБРЕ ДАИМ СЕ ИЗДАВА ДОКЪМЕНТ ЗА ДОМЪВА6ТИ ЗА6ТОТО НА НЯКОГО МЪСЕ НАЛАГА ДА ТРАГНЕ И ПОСРЕД НО6ТИТЕ КАДЕ ДА ПАРКИРА
0
 
 
И аз съм съгласен фирмата си има паркинг . Това че не искат да осигорят служебен транспорт на работниците си мен не ме интересува
0
 
 
Най на края няма как да паркираш личната си кола от бусове и камйони
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Лято 2024
Втора лига сезон 2023/24
Бюджет 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: