Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пловдив не си дава панаира, Варна пък иска да бъде партньор
Автор: Пламена Николова 12:39 / 03.08.2016Коментари (0)3254
© Varna24.bg
Пловдив не даде съгласието си за придобиване на 20,63% от капитала на Международен панаир - Пловдив. Решението за придобиване на 11 607 385 акции от капитала на Панаира, предложени от държавата, не бе прието от Общинския съвет на сесията вчера.

ОбС Пловдив искат държавата да преразгледа решението си и община Пловдив да получи 49 процента от акциите на Панаира.

В същото време днес на свое заседание съветниците от комисията по собственост одобриха решението Варна да приеме акциите в Пловдивския панаир, предложени й от държавата, предаде репортер на Varna24.bg

Престои на заседание на местния парламент утре това да бъде окончателно гласувано. Ето какво коментира по темата днес кметът на Варна Иван Портних, който счита, че между Варна и Пловдив може да има добро партньорство по отношение на Панаира. 

"Варна има всички дадености и възможности да развива както големи експозиционни събития, така и има голям интерес от провеждането на големи конгреси и други форуми с над 1000 участници. Какви са предпоставките - това е географското положение, това, че сме част от ЕС, същевременно имаме прекрасна локация в Черноморския басейн и по естествен път интересът към града в тази посока е голям. 

Имаме летище и пристанище, т.е. и като транспортна свързаност са налице всички предпоставки. Знаете, че в годините назад града е бил домакин на всякакъв вид големи форуми, включително и Спортна зала е била строена във връзка с такава функция. Доста варианти се бяха огледали по отношение на мястото, където един такъв експо и конгресен център би могъл да се осъществи. В крайна сметка сме се спрели като най-реалистично като изпълнение на терена около Спортан зала. Подобни проекти са реализирани в доста държави, където съчетанието между спортен и конгресен център функционират добре. 

Съоръженията се допълват и това им дава възможност да бъдат и по-ефективни. Считаме, че ако успеем да реализираме този проект за експо център, това ще даде на града изключително много ползи, включително ще превърне града в целогодишна дестинация. Това ще има своите позитивни ефекти върху туристическия сектор, върху малкия и средния бизнес в града, но и позиционира Варна по друг начин. 

В момента работим по окончателното задание за проектиране и есента ще пуснем конкурс по подобие на този за библиотеката с оглед максимално широко участие да има в проектирането на това съоръжение, защото то е изключително важно и има своята специфика. 

По отношение сътрудничеството ни с Пловдивския панаир безусловно считаме, че бихме могли да намерим правилната форма на сътрудничество под формата на изнесени изложения и палати. Защото през летния период тук значително се увеличава броят на посетителите и обективно съществува реален интерес. 

Проблемът е, че ние просто не можем да отговорим със съответните площи. 

Опитът, който Пловдивският панаир има, марката ако щете, контактите международните, изграждани с десетилетия, смятаме, че в началото ще ни помогнат и на нас да можем да стартираме максимално добре функционирането на нашия бъдещ експо център. А за самият панаир пък, считаме, че Варна би била един прекрасен партньор за разширяване и изнасяне на част от дейностите. Тук покриваме Черноморския регион и това би било изгодно партньорство", каза Иван Портних.

Относно връзката с Дупката кметът допълни:

"Дупката е една дългогодишна язва в сърцето на града ни. Знаете, че години наред търсим вариант за решаването на този казус, като във времето той беше свързан с наличието на различни собственици там. Вярваме, че ще бъде намерена формулата с която т.нар. Дупка да спре да е дупка, да стане общинска собственост и да реализираме проект, с който тази централна част прилежаща до пешеходния ринг, Термите, Гръцката махала и др., да се превърне в прекрасно място, което може да има функцията на Музей на открито".

На въпросът дали може да бъдат прехвърлени акциите от панаира на Георги Гергов, за да даде терена кмета каза:

"Двете неща нямат пряка връзка връзка. Търсят се варианти. Ние не можем като община сами да решим този въпрос. Затова разчитаме на съдействие от правителството, както по отношение на уреждането на въпросът със собствеността, така и впоследствие за финансиране за реализацията на проект , който да превърне т.нар. Дупка в една прекрасна градска част." 

Кметът допълни, че финансирането на експо центъра ще бъде евентуално с евро пари, тъй като е по-трудно да бъде от бюджета на Община Варна. Според него, когато са ясни параметрите ще се появи инвеститорски интерес, стига да има хубав проект.

Относно решението на Общинския съвет в Пловдив да отхвърли акциите, които държавата предлага на Пловдив за панаира, кметът каза:

"Аз не мога да коментирам решението на Общински съвет Пловдив. В никакъв случай не бива да се конфронтират двата града по тази тема, напротив. Варна е Европейска младежка столица, Пловдив е Европейска културна столица. Работим активно да можем да обменяме събитиен календар. Въпрос на решение на Общинския съвет във Варна е да приемем акциите".

Кметът уточни, че експоцентъра във Варна няма да е под шапката на Пловдивския панаир, но създаването му ще отнеме около три години. През това Варна трябва да се налага като подходящо място за експозиционни събития. Целта е чрез сътрудничеството между Пловдив и Варна на база на техния опит и контакти през тези три години, докато Варна гради експоцентъра, да може да промотира морския град. 

"Не мисля, че можем да говорим за конкуренция между двата града, а за съвместни дейности. Това са различни градове, всеки от които има своите плюсове. Трябва да си съчетаем усилията това сътрудничество да носи ползи за двата града. Важно е да се реши и въпросът с Дупката. Създаването на възможности за града да бъде домакин на големи форуми и конгреси ще стане ако имаме база", каза Портних.

Кметът допълни още, че до момента Георги Гергов не е съгласувал с Община Варна намеренията си да строи каквото и да било в морския град.




Още по темата: общо новини по темата: 53
29.02.2024 »
09.01.2024 »
02.03.2021 »
22.10.2019 »
07.10.2019 »
06.10.2019 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абитуриентски балове
Евроизбори 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: