Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Призоваха областния на Варна да спре сделката с Пловдивския панаир
Автор: Пламена Николова 14:03 / 05.08.2016Коментари (2)4375
© Varna24.bg
Областният управител на Варна Стоян Пасев да отмени решението на Общинския съвет от вчера, с което се одобрява прехвърлянето на 29% от акциите на Пловдивския панаир на Община Варна. За това настояват от ДСБ в морския град, като призовават колегите си от другите политически партии да ги подкрепят, предаде репортер на Varna24.bg.

"Това решение е безпрецедентно, изключително вредно и скандално за Община Варна, с финансови последици за всички данъкоплатци на Варна. Дълбоко се надявах до последния момент, че Общинския съвет няма да гласува това решение. Мислех, че разума ще надделее и ще видят какво се случи в Пловдив по същата тема", коментира председателят на местната структура на ДСБ Васко Василев.

Той подчерта, че през последните 5 години дружеството "Пловдивски панаир" е на загуба.

"Общината не си направи труда да направи правен и финансов анализ. Общината влиза в съдружие, не влиза Гергов в съдружие, той е най-доволен от цялата работа. Ние вместо да се замислим, благодарим, че ни дават 29%. От кое? От загубата...Значи ще участваме в покриването на загубите. Това е тенденция. Ние смело и безотговорно казваме "Дават ли ти, вземай", въпреки че имаме горчивия опит от "Търговски дом". Спомнете си какво се случи с Дупката и същия този икономически субект зам.-председателя на БСП г-н Георги Гергов. Както се отнесе с Община Варна в този случай, така ще се случи и сега. Само че тук ще трябва и да плащаме.

Знае ли някой, че в момента Пловдивския панаир има два договора за особен залог на търговско дружество на стойност около 50 млн.лв. Това го разбрахме скоро, а е изключително сериозно. Булбанк дали е дала съгласие за прехвърляне на 29%, тъй като е заложено цялото предприятие "Пловдивски панаир"? 

В клаузите на един от тези договори пише това, че не може да се разпореждат с активи без съгласието на кредитодателя. Това направено ли е и ако не е - защо?

Банката ще е спокойна обаче, че ще има сметка, от която ще си изтеглят парите...Никой не обясни на хората как стоят нещата, никой не ни успокои. В един от договорите фигурира залог без "Слънчев ден", без парцели, но не пише без сметките на Община Варна. Затова казвам - вредно и опасно решение на съвета с финансови последици", коментира Василев. 

Той отново попита кой и как реши да са именно 29%, с какви мотиви МС взе това решение и защо ОбС реши да приеме именно толкова. 

Според него няма мотиви, а всичко се прави с цел някаква схема и сделка, която се държи в тайна. Според Василев умишлено не е направен правен и финансов анализ, с който да бъдат запознати подробно съветниците предварително.

"За мен е много странно, когато един човек, меко казано, те е преметнал по схемата "Търговски дом", ти сега да му имаш такова огромно доверие. Това навява на едни асоциации, които не смея да изрека публично, за да не ме вкарат в съда", каза Василев. 

Той е на мнение, че историята с прословутата Дупка ще се повтори в нов вариант и Варна ще плаща на Пловдивския панаир. 

"Не се ли запитахме защо общинските съветници в Пловдив гласуваха против? Защото не искат да вземат никакви акции, те са наясно. Те се притесняват, че там нещата отиват към фалит, това е мнение на местните хора. Съветниците от БСП гласуваха само "въздържал" се в Пловдив. Ние вчера си вземахме 29% от цялата схема, които един ден ще си платим, но предупреждавам, че това не е обикновена сделка, става въпрос за 50 милиона", допълни Василев.

Колегата му Ивайло Митковски, който е общински съветник заяви, че материалите за икономическото състояние на "Международен панаир Пловдив" АД са изпратени на съветниците дори след заседанието на ПК "Собственост и стопанство" в деня преди сесията. Митковски подчерта, че кметът е отсъствал по време на дебатите вчера и нямало кой да отговори на въпросите му. 

"Едно от нещата, за което всеки от нас беше логично да си помисли е, че това е сделка по придобиване на собствеността на "Търговски дом Варна" АД, за което обаче кметът отрече и каза че нямат общо двете сделки и се търси възможност за придобиване на собственоста на Дупката и тези акции ще бъдат използвани за нещо друго, но не каза за какво. В Пловдивския панаир собственост почти не е останала, там всичко е заложено, ние тогава какво ще придобиваме. Търговски дом дължи 500 000 лв. неплатени данъци и такси за последните години. Цялата сделка беше обвита в едно мълчание. Бъдещето по придобиването на тези акции е обвито в неяснота", коментира още Митковски.

Според него с отказа на Пловдивския Общински съвет да приеме акциите, дарени от държавата, решението на МС вероятно ще бъде блокирано.

Депутати от ДСБ са направили парламентарно питане по темата към министъра на икономиката Божидар Лукарски и се очаква след ваканцията да се получи отговор относно тази сделка.



Още по темата: общо новини по темата: 53
29.02.2024 »
09.01.2024 »
02.03.2021 »
22.10.2019 »
07.10.2019 »
06.10.2019 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.08.2016 г.
0
 
 
Според мен сделката си е за да замени Гергов, Дупката за акциите от Пловдивски панаир, колко е мръсна не знам но тази грозотия в центъра е хубаво да се оправи
0
 
 
Ясно е, че става дума за една тъмна мръсна сделка. Като се опъва за собствеността на "Дупката" във Варна, защо този господин не заложи от собствените си акции? С чужда пита ще раздава благодеяние ли?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: