Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ромите от съборените къщи във Варна били настанявани със "служебни бележки"
Автор: Екип Varna24.bg 09:30 / 19.08.2016Коментари (0)4491
Още четири общински къщи, в които до момента бяха настанени ромски семейства, бяха съборени днес във Варна. Сградите се намираха на улиците "Свобода" и "Никола Корчев", а събарянето им бе разпоредено, тъй като те са категоризирани като "опасни за обитателите си". Това е обяснил Христо Христов, кмет на варненския район "Младост", на чиято територия се намира най-голямото ромско гето във Варна "Максуда".

По информация от районната администрация в съборените днес къщи са живели тринадесет възрастни и две деца.

Според един от ромите, чиято къща днес беше съборена, семейството на баща му е било настанено там още през 1986г. За това е била издаден документ, а къщата е била законно присъединена към водопроводна, канализационна и електрическа инсталация.

Според Христо Христов въпреки, че администрацията му не била задължена да осигури подслон на семействата, които днес останаха без подслон, на всички било предложена да се настанят в Социалния учебно - професионален център "Анастасия Д-р Железкова". Ромите обаче отказали.

Акцията по разрушаването на къщи, в които са били настанени ромски семейства повтаря порочна практика до която общината във Варна прибегна още през юли 2014г.

Както тогава, така и по-късно - при разрушаването на къщи в "Максуда" през август м.г., станаха явни двойните стандарти, които местната администрация прилага в опит да поправи собствените си грешки и да се справи с незаконното строителство във Варна.

От друга страна, разрушаването на ромски жилища без предварителен план за справяне с хуманитарните проблем, които следват, превръща всяка от акциите в бедствие за останалите без подслон.

Домовете, които бяха разрушени днес са били отчуждени в периода между 1988г. и 1990г. година във връзка с "реализирани градоустройствени мероприятия", показа проверка на "Дневник". Настаняването на бездомни ромски семейства в тях през последните 25 години, въпреки, че са били категоризирани като "опасни" е ставало на базата на абсолютно невалидни "служебни бележки", издавани от районното кметство "Младост" във Варна.

Медията разполага с копия от бележки, които носят печата на районния кмет, както и собственоръчни подписи. Те са издавани от Златко Стефанов (подкрепян от СДС и Съюзът на свободните демократи) и Йорданка Юнакова (БСП).

При събарянето на постройките от районното кметства "Младост" отново са заявили, че настанените в тях не са плащали наем за това, че обитават общински имот.

Подобно твърдение е лицемерно по следните причини:

Служебните бележки за настаняване на роми в изоставени общински къщи нямат нито пореден, нито изходящ номер от администрацията на район "Младост", но носят мокрия печат на кмета и подпис, поставен под името му. Бележките е трябвало да послужат за уверение в това, че семействата, които са ги получавали, имат право да живеят временно в съответното общинско жилище при определени условия.

От съдържанието им става ясно, че ползвателите на имотите са поемали задължението да плащат "обезщетение в размер 20 лв.". Ощински служители коментираха, че с термина "обезщетение" е бил заобикалян фактът, че администрацията на район "Младост" не е имала право да получава наем от въпросните имоти.

От друга страна, в недействителните документи умишлено не е било уточнено дали става дума за редовно (седмично, месечно или годишно) плащане. Така в определени моменти от всяко семейство е можело да бъде поискано произволно по размер "обезщетение" за произволен период от време.

Според текста на т.нар. "служебни бележки" те не се считат за настанителна заповед" и "при наложително освобождаване на къщата няма да се осигурява друго жилище".

Бездомните ромски семейства явно са приемали това условие като "по-малкото зло". При това отложено в неясното бъдеще. Но според някои от тях бележките са им били връчвани с обещанието, че няма да бъдат принудени да напуснат жилището си, ако гласуват "както трябва" по време на избори.

Къщите, очуждени за събаряне, са били захранени с електричество преди 2005 г., когато електроразпределителното дружество във Варна е било държавна собственост, информираха преди време от "Енерго про". След приватизацията на държавната компания, новият собственик (тогава Е.ОН България Мрежи) е наследил база данни, в която тези адреси са фигурирали като включени към електрическата мрежа с открити партиди.

Доказателства за административно двуличие могат да бъдат открити и в други документи, свързани с незаконното настаняване на ромски семейства в "негодни" за обитаване имоти.

Втората част на т.нар. "служебни бележки", които носят подписите на Юнакова и предшественика й Златко Стефанов е наречена "декларация". С нея "наемателите" удостоверяват, че са "запознати с режима на къщата (в която ще живеят) и състоянието й и приемат да бъдат настанени в нея, въпреки че не отговаря на жилищните норми" според Правилника за приложение на Закона за общинската собственост.

В допълнние, с въпросната "декларация" (в бележките, издадени от Юнакова) ромите са се самозадължавали да плащат всички разходи за ремонт, ток и вода в жилищата, въпреки че са били незаконно настанени в тях.

Освен, че са превишавали правомощията си бившите районни кметове в "Младост" са заложили с действията си и бомби със закъснител без да се интересуват от последиците.

Заради издаваните в продължение на години фалшиви "служебни бележки" сега ромите, които са обитавали уж негодните общински имоти, са категоризирани като "самонастанили се" в тях. А след като няма законово основание, на което са обитавали къщите, сега автоматично губят и правото да бъдат категоризирани като "крайно нуждаещи се" от общинско жилище.

Както след първата акция по събаряне на т.нар. "опасни" общински имоти през 2014г., така и днес въпросът, чийто отговор представлява особен интерес е какво ще се случи с терените на съборените сгради. Оказва се, че този отговор е бил даден още преди две години.

"В средата на 2013г. съм изготвил докладна записка до кмета (Иван Портних, бел. ред.), в която съм предложил на мястото на общинските къщи под формата на публично-частно партньорство да бъдат построени жилищни сгради", гласи обяснението на Христо Христов.

Източник: в. "Дневник"




Още по темата: общо новини по темата: 47
12.09.2019 »
12.09.2019 »
02.08.2019 »
10.01.2019 »
04.12.2018 »
30.10.2018 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: