Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Директор обикаля села, за да връща децата в училище
Автор: Екип Varna24.bg 10:57 / 02.11.2016Коментари (0)698
©
В "Мисия образование" екип на Нова тв се срещна с директор на училище, който обикаля села, за да събира отпадащите ученици от класовете.

Това е разказ не за отрицателната статистика, а за това как се излиза от нея. Как лепнатите етикети с надпис "Не мога" или "Не искам" могат да бъдат отлепени, а на тяхно място да бъде залепен друг, на който пише "Успех".

В началното училище в Бяла Слатина са открили рецептата срещу отпадането на учениците, въпреки че децата живеят в рискова среда. Там учат 158 деца и нито едно напуснало клас. За директора извинителната бележка от лекаря не е достатъчна. Затова при всеки такъв случай ходи на домашна проверка.

Тази практика работи от няколко години. Борбата на учителите е за всяко отделно дете, защото то е човешка съдба, а не просто делегиран бюджет.

Мусияна е на 9 години и в нейния свят училището е всичко. Докато не се появят проблемите на големите. Тогава училището отстъпва място на гледането на крави - за един месец. Тя и сестричката ѝ са сред децата, които педагозите са успели да върнат в клас.

"Тези деца от началото на учебната година не идваха на училище, звъняхме на родителите, един път беше изключен, един път затваряха телефона. Една от учителките на няколко пъти ги посети и накрая в неделя отидох, видях се с бащата", разказва директорът на училището Евгени Ангелов.

След като децата се върнат в клас, всички им помагат да наваксат с допълнителни часове. Така се случват нещата в това училище в Бяла Слатина. Хиляди други деца обаче един ден просто не отиват на училище и никой не ги връща обратно в клас.

Така през 2015 г. училище са напуснали 3600 деца, колкото е населението на Ивайловград, например. На тези деца се слага етикет "Отпаднал", а причините за това са различни - липсата на пари, липсата на ценности, а често и липса на разбиране вътре в системата.

Избираме нашия разказ да завърши с друг прочит на статистиката - за миналата година от училище са отпаднали 3600 деца, но само преди 10 години те са били 8500.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: