Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Военноморския музей завърши форумът "Голямата война – сто години по-късно“
Автор: Екип Varna24.bg 16:39 / 04.11.2016Коментари (0)1512
©
От 1 до 4 ноември Военноморския музей беше домакин на серия от прояви, посветени на 100 годишнината от Първата световна война. Те бяха обединени в научно-практическия форум "Голямата война - сто години по-късно". Началото беше дадено с изложбата "Художникът на фронта", която представя картини на видни български военни художници, мобилизирани през Първата световна война. Те са от фондовете на Националния военноисторически музей - София и на Военноморския музей.

Програмата продължи с научната конференция "България и войната на море". Гости на откриването на конференцията бяха кметът на Варна Иван Портних и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. На конференцията присъства и взе участие и директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова. 

По време на двудневната среща бяха изнесени научни съобщения и доклади по теми, които засягат отбраната на българските брегове по време на големия световен конфликт: аспекти от политиката на Великите сили в региона; бойните действия, в които участва флотът; проблемите, които са тревожели обществото във военновременните години; отражението на войната в изкуството и литературата. Участие взеха утвърдени учени в своите области, преподаватели от университети в страната, музейни работници, изследователи от наши и чуждестранни научни центрове. Присъстващите обмениха мнения, засегнаха спорни тези, представиха новоиздирени факти. 

Най-младите участници във форума бяха ученици от Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски". Те подготвиха два открити урока, които се проведоха на 3 и 4 ноември в атмосферата, създадена от творбите на Вл. Димитров Майстора, Ал. Мутафов, К. Щъркелов и другите майстори на четката, включени в откритата дни по-рано изложба. Гимназистите срещнаха присъстващите с най-вълнуващите епизоди от участието на флота в Първата световна война и с изкуството по време на войната. 
 
Инициаторът на събитията - Военноморският музей, благодари на своите партньори: Институт за исторически изследвания при БАН, Македонски научен институт, Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуство "Константин Преславски" - Варна, ИК "Морски свят - Морски вестник" - Варна, както и за финансовата подкрепа на фонд "Култура" на Община Варна.
Изложбата може да бъде посетена до края на 2016 година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: