Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Въведоха електронен регистър и при маневрите на корабите
Автор: Екип Varna24.bg 11:14 / 14.11.2016Коментари (0)1050
© Черно море
Пристигащите, отплаващите и маневриращите търговски кораби в морските ни пристанища вече се водят в електронен регистър. С негова помощ се планират техните движения в териториалното море, при подходите към пристанищата и в пристанищните райони. Това съобщи за в. "Черно море" Ангел Забуртов, генерален директор на ДП "Пристанищна инфраструктура".

В периода от 2014 г. до септември 2015 г. ДП "Пристанищна инфраструктура" в лицето на дирекция "Ръководство на корабния трафик - Черно море" беше разработен и внедрен в експлоатация софтуерен инструмент, подпомагащ планирането на пристанищните операции в тяхната навигационна част. Това стана в рамките на Европейски проект AnNa (Advanced National network for Administrations) за лансиране и внедряване на концепция за електронна обработка на корабна документация "На едно гише" (Maritime Single Window).

Днес, една година след въвеждането в експлоатация на внедрените електронни информационни системи в морския ни транспорт, резултатите са повече от добри, категорични са експертите в ДП "Пристанищна инфраструктура". Отчита се реално подобрение в организацията на пристанищните навигационни операции. А също и на задължителния документооборот на корабите, което води до улесняване на административните услуги, намаляване на престоя на корабите в пристанищата и подобряване на ефективността на морския транспорт като цяло.

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз по линия на Трансевропейската транспортна мрежа (Trans-European Transport Network TEN-T). Софтуерът, носещ названието MOVER, използва част от наличните данни за посещения на кораби в информационната система "Национален център за електронен документооборот в морския транспорт".


Изграждането на новия брегови център за наблюдение, т. нар. рейдова кула, във Варна дава възможност за хармонизиране на системата за управление на корабния трафик и информационно обслужване на морския транспорт.

Данните се подават автоматично до заинтересованите участници в процеса, включващ планиране на времето за извършване на маневра, пилотаж, влекачни и швартови услуги, навигационно осигуряване от страна на VTS, коментари и разрешения от страна на ИА "Морска администрация" и др. Уточняването на детайлите и координацията се извършват в реално време в диалогов режим между всички участващи фирми и институции, като информацията се филтрира по ролев принцип.

Главната функция на софтуера е в това, че управлението на маневрите на кораби сега се осъществява чрез споделяне между участниците на цялата информация за планираното време и място на маневрата, готовността на пристанищни терминали, влекачи, пилоти и швартови организации и т.н. към дадения момент, твърдят експертите от ДППИ.

Целта на разработването и внедряването на системи за електронна обработка на корабна документация и планиране на пристанищните операции в нашите пристанища е да се осигури възможността България да изпълни изискванията на Директивата 2010/65/ на ЕС, коментира Ангел Забуртов. Тя се отнася за даването на сведения за корабите и създаването на 
предпоставки за опростяване и хармонизиране на административните процедури, прилагани по отношение на морския транспорт. А това става чрез създаването на стандарт за електронна обработка и разпространение на информацията и чрез рационализиране на процеса по докладване на формалностите. За да се постигне това, в България е създадена цялостна информационна среда, част от която е и софтуерът за планиране на маневрите MOVER. Тази мрежа е свързана с Европейската информационна система за морска безопасност SafeSeaNet, с информационните системи на пилотските станции, някои буксирни компании, агентийски фирми и други електронни системи.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: