Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Специалист от Варна: Ранната рехабилитация може да предотврати трайни увреждания
Автор: Екип Varna24.bg 09:28 / 16.11.2016Коментари (0)1070
©
Още при първите индикации за отклонения по отношение на мускулния тонус на бебето - вяла мускулатура или хипертонус, дефицити в двигателните умения, родителите трябва да потърсят специалист. Колкото по-рано се започне с медицинската рехабилитация, толкова по-големи са шансовете, ако е налице проблем, той да бъде отстранен напълно и да се предотвратят последващи увреждания. Затова нека родителите да не чакат детето им да стане на 7 или 10 години, тъй като ранната интервенция, още в първите месеци на бебето, е от решаващо значение за качеството на живота, който то ще води. Това посъветва Донка Барусова - доайенът сред рехабилитаторите в Центъра за ранна интервенция и рехабилитация към Дома за медико-социални грижи за деца - Варна. 

Тя има 28-годишен стаж в лечебното заведение, специализирала е лазертерапия, електростимулация, рехабилитация при деца с белодробни заболявания, Войта и Бобат терапия. Работила е със стотици деца от цялата страна, повечето от които са се възстановили напълно, други значително са се подобрили, а при трети е била предотвратена бъдеща инвалидизация.

При нас идват деца с различни проблеми като например изоставане в двигателното развитие, за възстановяване след операция, с хипотония, вродени аномалии, детска церебрална парализа и др. Задачата ни е да изберем точната комплексна терапия, като за целта в Центъра за ранна интервенция и рехабилитация работим в екип - лекари, кинезитерапевти, рехабилитатори, психолози, логопеди, педагози, обясни Донка Барусова. Едно от децата, с които в момента се занимава тя, е момиченце на 3 години с дясна хемипареза. Като резултат от работата й вече се наблюдава отпускане на ръката на детето и отваряне на пръстите, които до момента е държало основно свити в юмрук. "Определено съм доволна. Донка Барусова е не само много добър рехабилитатор, но и прекрасен човек. Има подход към децата и с нея те се чувстват спокойни", каза майката на момиченцето.

Друг пациент на Барусова е момче на 10 години. Когато идва за първи път в Центъра, вървежът му е бил неправилен, замятало е крака си и е обръщало стъпалото навътре. Сега, след продължителна терапевтична работа, походката е значително подобрена и проблемът е едва забележим. Въпреки забавянето във времето и късното започване на рехабилитацията, корекциите са на лице.

Един добър рехабилитатор, според Барусова, винаги може да различи нормалното състояние от патологичното, както и да отчете точните отклонения от нормалното развитие. Затова съветвам родителите в случай, че нещо ги безпокои, да се обърнат към специалист. При нас, в Центъра за ранна интервенция и рехабилитация към Дома за медико-социални грижи за деца - Варна, консултациите, прегледите и престоят (за деца от други градове) са безплатни, тъй като се поемат от Министерството на здравеопазването, уточни рехабилитаторът.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Специализирани полицейски операции в страната
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: