Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пореден протест срещу бежанците организират във Варна
Автор: Пламена Николова 13:55 / 16.11.2016Коментари (0)1193
©
Пореден протест срещу бежанците се организира във Варна на 20 ноември, съобщиха организаторите. Ето какво съобщават те в обръщение до Varna24.bg:

От известно време държавата ни е поставена в особена ситуация, за която се оказваме неподготвени, както управляващите, така и цялото ни общество.

В страната пристигат ежедневно групи от хора, представящи се за бягащи от военни конфликти, преминаващи границата нелегално и без документи. Те не се третират като нарушители на границите, а се приемат, включват се в процедури по получаване на статут на бежанец или хуманитарен статут, което им дава почти еднакви права с българските граждани.

Остава голяма неяснота относно намеренията, произхода и съдбата на тези хора, върху които нашата държава, тоест ние самите, поемаме пълна отговорност.

От 2013-та година досега са подадени 55 422  молби за получаване на закрила, като само една малка част от лицата са влезли легално, през КПП.

До момента само 1/3 от молбите са получили решение, а останалите хора са в процес на изчакване. Тази процедура може да отнеме и няколко години, тъй като решенията подлежат на обжалване.

В това време, а и след това, нашата държава трябва да поеме пълната отговорност за тези хора - подслон, изхранване, медицинско обслужване, дори безплатно адвокатско обслужване, докато те съдят държавата, ако им е отказала статут.

ЕК може да ни помогне частично, чрез своите фондове. Но не е задължена. Този проблем си е и си остава наш, български проблем. Така както даваната закрила на тези хора е наша, българска закрила и те получават български документи за самоличност.

На този фон липсата или слабата охрана на нашите граници буди недоумение.

Процесите изглеждат неконтролирани и затова ние създадохме нашата Гражданска иницатива срещу незаконното нахлуване на лица без документи през българската граница.

Ние организираме редовно протести от  07.10.2016 г., като в това време към нас се включиха доста хора и получихме доста информация.

Постепенно пред нас, подобно на пъзел, започна да се подрежда картината на явлението "бежанска криза". Ние смятаме тази информация за обществено значима и желаем тя да стане достояние на медиите и на повече хора.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: