Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Половината българи виждат полза от членството ни в ЕС
Автор: Екип Varna24.bg 18:52 / 19.11.2016Коментари (0)1200
©
Близо половината българи виждат ползи от членството на страната ни в Европейския съюз. Това показват резултатите от последното проучване "Парламетър" на Евробарометър, поръчано от Европейския парламент. 

Едва 13% от сънародниците ни смятат, че не извличаме никакви ползи от членството в ЕС. Основната полза, която изтъкват българите е възможността за нова работа (53%) и по този показател изпреварваме всички останали страни.

71 % от европейците вярват, че това, което ги обединява, е по-важно от онова, което ги разделя. В същото време 53 на сто от тях смятат, че членството на държавата им в ЕС носи повече ползи отколкото негативи. Най- доволни от ползите от ЕС са в Ирландия, където отговорилите положително са 74 %, докато най-недоволни са в съседна Гърция с едва 31%
За европейците най-голямата полза от членството в ЕС е приносът към икономическия ръст на страната - 35 на сто, докато за България този показател е доста по-нисък от средния - едва 23 на сто. 

Подобряването на сътрудничеството на България с другите страни от ЕС (28%) и поддържането на мира и укрепването на сигурността (24%) са другите отговори, които дават българите относно ползите от членството ни в ЕС.

Сред елементите, които създават чувството на европейска идентичност, демокрацията и свободата се запазват като основни ценности за половината от интервюираните. 

В България този отговор са дали 40 на сто от запитаните. Рязък спад отбелязва подкрепата за единната валута. Еврото събира една трета от гласовете на европейците и отбелязва спад с 6 процентни пункта спрямо година по-рано. Негативният вот е предимно от страните от еврозоната.

Един от всеки двама смята, че хармонизирана система за социална сигурност на европейско ниво ще подсили чувството да бъдеш европеец. Европейците чувстват, че техният глас има все по-малко значение, особено на национално ниво. Само 53% от отговорилите смятат, че техният глас се чува в страната им, което е спад с 10% спрямо 2015 г. 

Сред българите този процент е 39%
Хората нямат позитивна нагласа за бъдещето на ЕС, като 54% от отговорилите отбелязват, че "нещата не вървят в правилната посока". Най-отрицателна нагласа към бъдещите развития в общността имат гърците (80% смятат, че нещата стават все по-зле), французите (72%) и естонците (61%).

Проучването, проведено сред 27 768 европейци на възраст над 15 години в периода 24 септември - 3 октомври. У нас през този период персонално са интервюирани 1019 българи.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: