Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Феникс" подарява спектакъла "Любов" на болните от муковисцидоза във Варна
Автор: Пламена Николова 08:25 / 21.11.2016Коментари (0)2231
Част от театрална формация "Феникс"
Отново е 21 ноемви- за много от нас това е деня на Християнското семейство, ден, който се отбелязва само в България, но за Международната здравна общност и най-вече за пациентите, 21 ноемви е ден на болните от муковисцидоза (от мукос- секрет и висцис- гъст).

По този повод днес във Варна се организира информационен ден за болните от муковисцидоза. Театрална формация "Феникс" към Младежки дом Варна, която е единствената, в която участват хора с увреждания и здрави техни приятели, протяга ръка на болните и техните семейства. Чрез спектакъла "Любов", който ще се играе на 25 ноември в Младежки дом Варна, младите хора ще дадат повече гласност за заболяването.

По неофициални данни във Варна има има около 50 човека с това заболяване, в цяла България са около 200, разказа Иван Цветанов от театрална формация "Феникс", който присърце е взел съдбата на тези хора. 

"Болните и техните семейства от Варна се борят да има център, в който да се провеждат терапии и всички необходими манипулации. Очаква се това да се случи, но вероятно ще бъде на първо време в София. Каня хората на 25 ноември от 18.30ч. в Концертна зала на Младежки дом Варна, за да подкрепим болните от муковисцидоза. Театрална формация "Феникс" прегърна тяхната идея и ще се радваме и за в бъдеще да работим по съвместни проекти", сподели Иван.

"Как се живее, учи, работи и създава семейство, когато си имал малшанса да се родиш с муковисцидоза? Как дефектен ген може да бъде фактор, който безпардонно да промени живота ти? Как се живее и оцелява, въпреки здравната система, въпреки сериозните трудности, които съпътстват болните не само от МВ, а и всички други болести?

Много въпроси, които надали имат еднозначен отговор", написа до Varna24.bg Атанаска Георгиева, майка на момче, болно от муковисцидоза и председателна Асоциацията по муковисцидоза във Варна.

И още: "Понякога намираме сили в себе си, благодарение на емпатията, разбирането и толерантността, която ни даряват хората и обществото. Намираме сили чрез усилието, което полагат лекарите, за да лекуват, въпреки ограниченията, които налага здравната система, чрез безкрайното търпение и обич на родителите и усилието на пациентите във всеки един ден от живота им.

Трудно е да се застави абдикирало тяло да живее в синхрон с мисълта, желанията и мечтите ти, но още по- трудно е да се откажеш , без дори да си протегнал ръка към тях. В този ден дължим огромна благодарност на всички от Варна, които ни подкрепиха- Община Варна, Училище " Антоан дьо Сент Екзюпери", Театрална Фотмация "Феникс", с които направихме крачка към създаването на така необходимия Център по МВ.

Защо Центърът е толкова необходим? Защото това е мед. звено, където всеки пациент ще има възможност да се лекува според индивидуалното развитие на болестта.Тъй като всички органи и системи се засягат с напредването на заболяването, лечението изисква комплексен и контролиран подход, осъществим в Център по МВ.

Подобен метод на лечение може да забави развитието на заболяването, да подобри качеството и продължителността на живот на пациентите. Знаем, че това е осъществимо, знаем, че направихме поредната крачка, една от многото, които ни предстоят още, но ще направим, за да осъществим идеите, които могат да променят цял един живот. Благодарим Ви за подкрепата!".

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: