Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Киберпрестъпници с мащабна атака над банкомати в Европа, и България сред "жертвите"
Автор: Екип Varna24.bg 11:56 / 22.11.2016Коментари (1)1179
© Varna24.bg
Киберпрестъпници са атакували дистанционно банкомати в над дузина страни из Европа през тази година, предаде "Ройтерс". Използвали са злонамерен софтуер, който принуждава машините да дават пари в брой, твърди руската фирма за информационна сигурност Груп Ай Би.

Руската фирма за информационна безопасност Груп Ай Би отказва да съобщи кои банки са били засегнати от хакерската атака, но посочва, че "жертвите" се намират в Армения, Беларус, България, Естония, Грузия, Киргизстан, Молдова, Холандия, Полша, Румъния, Русия, Испания, Великобритания и Малайзия, отбелязва "Ройтерс".

Директорът на отдела на компанията "Разузнаване на заплахите" Дмитрий Волков казва, че очаква още обири на банкомати.

Компаниите Диеболд Никсдорф и Ен Си Ар Корп - най-големите производители на банкомати в света, казаха, че са информирани за атаките и че работят с клиентите, за да намалят заплахата.

Въпреки че киберпиратите атакуват банкомати от най-малко пет години, в началото при подобни атаки бяха поразени малко на брой банкомати, защото хакерите трябваше да имат физически достъп до машините, припомня БТА.

В последните обири в Европа и Азия обаче кражбите били ръководени от центрове за дистанционно управление, които позволявали на престъпниците да поразяват голям брой машини и да източат големи суми, преди банките да открият хакерските набези.

Тези хора знаят, че ще ги хванем доста бързо, така че организират нещата по начин, по който да могат да вземат пари от колкото се може повече банкомати, преди да приключат атаката, казва Никълъс Бийе, директор на отдела "Ключов софтуер и сигурност на банкоматите" към компанията Диеболд Никсдорф.

По-рано този месец ФБР предупреди американските банки да внимават за атаки срещу банкомати. Предупреждението беше отправено след атаките срещу банкомати в Тайланд и Тайван. При тези две атаки от Тайванската първа банка бяха откраднати 2,5 милиона долара, а от държавната тайландска Правителствена спестовна банка бяха откраднати 350 000 долара.

Според руската компания Груп Ай Би атаките в Европа са извършени от една единствена престъпна група, нарекла се Кобалт (Cobalt). Името идвало от компютърно средство, наречено "Кобалтов удар", който извършителите на обирите използвали по време на грабежите. Това средство им помагало да се придвижат от компютрите в банковата мрежа, заразени посредством злонамерена програма, пратена по име









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Е тоя адаш ги е разбил с банкоматите! Хора за какво ви са тея напечатани хартии наричани пари! Всеки който ползва изображението на дявола далече не стига! Не трябват пари народе живейте си и ги оставете земята казва оставете ги сами ще се изтепат по между нема победил нема загубил!!! Времения ни престой тук на ничея земя не е вечен такива неща няма...вњ…
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: