Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Дариха два апарата за родилната зала в АГ болница Варна
Автор: Пламена Николова 14:20 / 02.12.2016Коментари (0)3220
©
"Лайънс клуб Варна" дари днес два апарата за родилната зала на АГ болница - СБАГАЛ "Проф. Д. Стаматов" - Варна, съобщи управителят на здравното заведение доц. Д-р Емил Ковачев,предаде репортер на Varna24.bg

Инициативата стана възможна, след като на благотворително парти на 25 ноември т.г. членове и приятели на клуба събраха необходимите средства - 2080 лева и бяха закупени фетален монитор и аспиратор за новородено. Апаратите бяха връчени на доц. Ковачев лично от председателя на "Лайънс клуб Варна" г-жа Красимира Калчева. Те вече са монтирани и работят в родилната зала.

Феталният монитор дава възможност за по-прецизното отчитане на сърдечната честота на плода. Сърдечната дейност е резултат от взаимодействието на много фактори - органи и системи, всеки от които, ако не работи в оптимални граници, може да доведе до неблагоприятен ефект. Особено важно е проследяването на сърдечната дейност на плода преди и в хода на раждането. Освен проследяването на тоновете, лекарите и акушерките трябва задължително да документират състоянието на плода и неговата вариабилност по отношение на сърдечната дейност. Оценката на функционалното състояние на плода преди раждането и в хода на раждането се осъществява изключително и само с фетален монитор. Методът е приложим след 24-25 гестационна седмица и е напълно безопасен за бременната и плода.

Вторият апарат е аспиратор за новородено. Адекватните грижи за новороденото веднага след раждането му са от изключително значение за оптималната му адаптация и благоприятно развитие. Има изграден алгоритъм за обгрижване на новороденото веднага след раждането, който направлява действието на медицинските специалисти в родилната зала. Първо се осигурява проходимост на дихателните пътища чрез аспирация на устната кухина. Това е задължително с оглед да се избегне последваща аспирация на погълнато съдържимо и за доброто състояние на новороденото и неговата адаптация към заобикалящата го среда. Аспираторът е изключително необходим апарат за целите на родилна зала относно обгрижването на новородените доносени и недоносени деца, обясни доц. Ковачев.

Малсо статистика: от началото на годината до 30 ноември в болницата са проплакали 2079 бебета, като за цялата 2015 г. те са били 2258 бебета, така че се очаква годината да приключи с повече деца спрямо предходната година. Момичетата са 1041, а момчетата 1038. 

26 са многоплодните бременности, основно след зачеване по естествен път - има 3 тройки и 23 двойки близнаци. Недоносените са 273 деца. Най-младата родилка е на 14 години, а най-възрастната на 48 години, съобщи още доц. Ковачев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: