Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Всеки трети шестокласник смята четенето за загуба на време
Автор: Екип Varna24.bg 09:08 / 05.12.2016Коментари (0)623
©
Около една трета от децата определят четенето като загуба на време. Това показват данните от проучването на Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование, които бяха представени от председателя на парламентарната Комисия по образование и наука Милена Дамянова по време на официалното откриване на националния форум "Библиотеките днес".

С 4% се увеличава делът на децата, които превръщат четенето в хоби, показва още изследването. В същото време 40% от учениците в този клас заявяват, че не могат да дочетат една книга докрай, защото им доскучава още след втората или третата минута.

Учениците, които четат за удоволствие, имат по-високи резултати в училище, посочи Дамянова. Данните на PISA показват, че във всички държави през последните години се наблюдава отлив на учениците от четенето и книгата. Например, средно около 37% от децата в държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие изобщо не четат за удоволствие. За сравнение в България делът на тези ученици е с 10% по-малко - около 28 на сто. Момичетата у нас, които не четат за удоволствие, са значително по-малко от момчетата - съответно 17% и 38%, и резултатите на момичетата са значително по-високи от тези на момчетата.

Данните от новото изследване PISA 2015 ще бъдат обявени официално тази седмица, съобщи още председателят на парламентарната Комисия по образованието и науката.
Както "Монитор" вече писа преди няколко дни бяха представени проектите на нови учебни програми за трети, седми и девети клас.

Според тях в девети клас гимназистите ще изучават световна литература с творби от Просвещението, Романтизма, модерността, както и произведения от Българското възраждане.

В учебното съдържание влизат "Пътешествията на Гъливер", "Дядо Горио", "Мадам Бовари" и др. Сред българските творби, заложени в програма са "История Славянобългарска", "Изворът на Белоногата", както и Ботевите стихотворения - "Майце си", "Моята молитва", "Обесването на Васил Левски" и др.


Източник: Монитор








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: