Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
От 2 до 40 лв. е рибата преди Никулден на Рибната борса във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:17 / 05.12.2016Коментари (0)2164
© Черно море
"Живата стока, народее!", "Който разбира тука се спира", "И ловец съм, и рибар съм" - такива приканващи фрази може да чуете, наближавайки рибната борса във Варна. Ден преди Никулден тържището кипи от разминаващи се хора, тръгнали да заредят ритуалната трапеза за морския празник.

От 2 до 40 лева пък е ценовият диапазон, в който се вместват различните видове риба. "Нищо ново под слънцето" - отговаря уморена търговка на въпроса "Какво се случва тази година около Никулден?". Цените са същите, търсенето е най-силно ден преди празника, вкусове има всякакви.

Едни хора залагат на по-ниската цена, други не правят компромис с качеството и настояват рибата да е прясна. "На нашите щандове в Рибната борса се предлага различна риба. Ние си знаем, аз имам скумрия и кефал, съседът - пъстърва и сафрид, има един-двама колеги които през цялата година предлагат шаран. А иначе за Никулден всички имаме и сладководна риба, особено пресен шаран. Търсенето определя предлагането" - споделя словоохотлив продавач. Днес почти не може да се намери колега да иска да чисти рибата срещу левче. Няма време. През останалата част от годината може, ама точно за Никулден - "ден година храни", няма време за чистене" - смята собственичка на павилион за риба.

И тази година големите търговски вериги пускат евтин шаран, но той е мазен и не е много пресен. Тук може да видите, че се предлага все див, а той е по-вкусен от култивирания. Повечето купувачи споделят, че ще заложат на пържена рибка с гарнитура от картофена салата или пюре. Тези, които все пак искат традиционен шаран, ще си поиграят малко повече, за да го приготвят с плънка на фурна. Всички са на мнение, че цената на рибата е като миналогодишната, най-много с лев по-скъпа. Преди два месеца морето буквално "кипна" от чернокоп, чиято цена беше беше падала до 6 лева от преди 15 години. Преди около две седмици обаче вкусната риба се оттегли заради студа и уловът й спря. Днес може да се намери за по 8 до 10 лв.

Тази година Никулденският шаран на Рибната борса върви по 6 лв. за килограм, таранка - 3-4 лв., червеноперка - 2 лв., сафрид - 8 лв., чернокоп 5-10 лв., кефал - 6 лв., сом - 10 лв., лихнус - 7-8 лв., толстолоб - 3 лв., сулка - 9 лв., бял амур - 8 лв., костур - 5 лв., паламуд - 8 лв., балканска пъстърва - 10 лв. сьомгова пъстърва - 12 лв., заргана - 10 лв., ципура - 16 лв. и лефер - 40 лв. Продават се рибешки глави за супа и филета.

В момента в страните от ЕС не е задължително търговците да оповестяват кога е уловена рибата, въпреки че дискусии за подобно изискване вече се водят. Така или иначе засега няма как да знаем дали рибата не е преседяла седмица след като е уловена незнайно къде. Специалистите по храните съветват да потърсим възможно най-късата дистрибуционна верига, която обаче може да ни гарантира произхода и свежестта на морските дарове. Външният вид на самата риба може да ни каже много. На първо място съветът е да се купува цяла риба, а не филета, тъй като е по-лесно да се прецени колко е прясна, а освен това е и по-евтина. Важна е миризмата - прясната морска риба никога не мирише лошо, а се усеща мирис на море. Кожата трябва да изглежда влажна, леко лепкава и твърда при допир. Преседялата риба се познава по меката кожа, в която пръстите остават следи. Очите трябва да бъдат прозрачни, ясни и блестящи, и хрилете - розови или червени, но никога обезцветени или лепкави. За още един показател може да следите, но вече у дома , докато приготвяте рибата - костите трябва да останат здраво закрепени за месото. И тази година като цяло прави впечатление на всички търговци, че варненци залагат предимно на морската риба. Дори и много от тези, които купуват шаран, отделно си вземат малко Нептунски дарове, за да им замирише у дома на море.

 

Източник: Черно море




Още по темата: общо новини по темата: 17
07.12.2016 »
07.12.2016 »
06.12.2016 »
06.12.2016 »
06.12.2016 »
06.12.2016 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: