Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мечки, линейки и украса от братски градове получаваме по "роднински връзки"
Автор: Екип Varna24.bg 09:55 / 07.12.2016Коментари (0)842
©
Мечки, линейки, скенери и коледна украса са само част от армаганите, които сме получили по линията на побратимяването на наши градове с 298 селища от чужбина.

Ползите от "роднинските връзки" са най-често културни, като се разменят посещения и делегации или пък наши ученици заминават на обучение зад граница. Цели 20 братя имат родните ни градове в Русия. Сред най-близките са и съседките ни - Гърция, Румъния, Сърбия и Турция. Щатите също са стъпили у нас и поддържат връзка с Търговище, София, Пазарджик, Велико Търново и Благоевград.

Техническа дружба пък е подписана между Плевен и Шарлотсвил в щата Вирджиния, докато Кърджали е побратимен с Индиана, а Кюстендил с Флорида. Шумен пък е роднина с щатите Маями и Филаделфия.

Партньорството всъщност означава поощряване на културните връзки между два града. София се е сприятелила с 18 населени места, а сред подаръците са две берлински мечки, кенгура от Белград, пеликан и лебед от Букурещ и рис и Гибон от Виена. Освен това в столицата са пристигнали 50 японски вишни и 22 000 лалета от Истанбул.

Над 300 русначета от Саратов пък прекарват ваканцията си в Балчик и Добрич. Сред тях са златни медалисти и деца от домове.

Приятелството между швейцарския град Шафхаузен и Добрич пък е донесло на многопрофилната ни болница там ремонт на отделенията по анестезия и интензивно лечение, ортопедия, урология, централна стерилизационна, неонаталогията и родилната помощ и хирургията. Също така са били внедрени нови методики в рехабилитацията на болни в неврологията и кардиологията. 

Плюс това над 200 млади медици са преминали специализация във водещи швейцарски клиники.

Така сътрудничеството с Шафхаузен е официално признато за модел на Световната здравна организация в Източна Европа.
Преди години пък германската провинция Северен Рейн-Вестфалия дари на Русе пожарни, линейки и 45-метрова пожарникарска стълба. А Русенският университет и домът за сираци в село Брестовица се снабдиха с автобуси. Друга два рейса пък заминаха за сиропиталището в Долен чифлик.

Истинска братска помощ получава и Смолян през 2005-а, когато градът е залят от проливните дъждове и получава 1 млн. форинта дарение от побратимения район в Будапеща "Кишпещ" за възстановяване на щетите.

Шест града у нас поддържат връзки с Китай. Това са Бургас, Добрич, Плевен, Русе, Сливен и Шумен. Любопитно е също така, че Силистра е успяла да стъпи на четири континента- Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Тя се е побратимила с 11 града - Хмелницки в Украйна, Лесковац в Сърбия, Кълъраш и Слобозия в Румъния, Кикинда в Сърбия, Люлебургаз в Турция, Ржев в Русия, Дунауйварош в Унгария, Промисао в Бразилия и Кетъринг в САЩ, както и Велес в Македония.

Кукери от Перник пък танцуват по улиците в македонския град Кавадарци, за да изплашат лошите сили по врем на "Тиквешки гроздобер". Миньорският град поддържа връзки и с Бурса в Туция, Пхенсон в КНДР, Дженин в Палестина, Рожае в Черна гора, Овар в Португалия, Люблин в Полша Орша в Беларуси, Ниш в Сърбия и др.


Източник: Монитор








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Лято 2024
Втора лига сезон 2023/24
Бюджет 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: