Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Емил Радев против възможността за откриване на анонимни сейфове
Автор: Екип Varna24.bg 12:49 / 09.12.2016Коментари (0)1096
©
Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев приветства предложенията на ЕК за изменения в Директивата за борба срещу прането на пари и финансирането на тероризма. Според него действащото законодателство съдържа малки, но съществени недостатъци, от които престъпниците успяват да се възползват, независимо дали са терористи, или укриващи данъци.

В момента в Европейския парламент се разглежда предложение за изменение на Директивата за борба срещу прането на пари и финансирането на тероризма. Българският евродепутат е част от екипа, който изготвя позицията на ЕП.
Промените в приетата през 2015 г. четвърта директива целят да предоставят по-големи правомощия на звената за финансово разузнаване на държавите-членки, както и да улеснят сътрудничеството между тях. Освен това ще бъде затегнат контрола върху виртуалните валути като биткойни. Ще бъдат намалени и рисковете, произтичащи от използването на анонимни предплатени карти.

Предвижда се информацията относно дружествата и тръстовете, свързани със стопанска дейност, да се съдържа в публично-достъпни национални регистри на действителни собственици. Тези регистри трябва да бъдат взаимосвързани за по-лесен обмен на информация между държавите-членки.
Предложението на ЕК предвижда още създаване на автоматизирани и централизирани механизми (централен регистър или друг вид централизиран механизъм), които да позволят бързото установяване на самоличността на титулярите на банковите и платежни сметки. До тези механизми ще имат достъп единствено службите за финансово разузнаване на съответната държава-членка и органите, които участват в борбата срещу прането на пари.

Комисията предлага към списъка със задължени субекти, които трябва да следят за съмнения за пране на пари и финансиране на тероризъм, да се добавят платформите за обмен на виртуални валути, както и доставчиците на портфейли, които предлагат попечителски услуги. От съображения за правна сигурност се предлага и общоевропейско определение на понятието "виртуална валута".

Според Емил Радев е необходимо превръщането на Директивата за борба срещу прането на пари и финансирането на тероризма в по-ефективен инструмент на право-охранителните органи, както и в инструмент, който предотвратява развиването на нови форми на пране на пари и финансиране на тероризма.

Българският евродепутат предлага да бъде премахната анонимността на виртуалните валути, считана за преимущество пред използването на традиционните валути. Тази анонимност води до използването на виртуални валути в рамките на тъмната мрежа за престъпни цели. Според Радев е важно да бъде подобрено сътрудничеството между звената за финансово разузнаване на държавите-членки, каквито са и техните искания. Това ще стане чрез извършване на сравними анализи и обмен на сравнима информация, за което е нужно събирането на еднакъв минимум набор от информация.
Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ настоява да бъде премахната възможността за откриване на анонимни сейфове, както и включването на банковите сейфове в банковите централни механизми, предвидени в директивата. Това ще позволи на звената за финансово разузнаване да придобият пълна картина върху притежаваните парични инструменти на дадено лице и да преценят дали то участва в дейности по пране на пари и финансиране на тероризъм.
Очаква се Европейският парламент да одобри своята позиция по директивата през март 2017г., като след това ще започнат преговори със Съвета за изготвянето на окончателния законодателен текст.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: