Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Масов сигнал до СЕМ срещу опасни за здравето съвети в “На кафе"
Автор: Екип Varna24.bg 10:57 / 11.12.2016Коментари (10)1193
©
Масов сигнал до СЕМ за едно от популярните предавания в ефира на Нова телевизия - "На кафе" с Гала, беше иницииран във Фейсбук от Йордан Стефанов, докторант-микробиолог.

"Редовно във въпросното предаване се обсъждат абсурдни теми, дават се опасни съвети, а децата дори стават свидетели на грозни сцени. Тук е редно да се запитаме - носят ли някаква социална отговорност електронните медии, чиито послания достигат до огромна част от населението? Трябва ли предаванията и водещите да спазват социално отговорно поведение и да внимават какви послания и съвети излъчват, за да не застрашават живота и здравето на хората?", коментира Стефанов и привежда следните примери:

Днес, 8 декември 2016 г. в в предаването на "Кафе" бе излъчено обширно интервю с чуждестранен лекар, чиято квалификация и легитимност са под въпрос. Епизодът имаше по-скоро рекламен характер - реклама на книга, чиято авторка е гостуващата лекарка. Бяха изказани редица притеснителни тези - храната може да лекува аутизъм и различни психиатрични разстройства. Друг съвет, изказан в предаването - трябва да се пие непастьоризирано мляко, защото в него не се развиват салмонелни бактерии, а пастьоризираното мляко е опасно. Редно е контролните органи да се запитат какво би станало, ако част от огромната аудитория на Нова телевизия повярва сляпо на съветите в "На кафе". Консумацията на сурово, непастьоризирано мляко е изключително опасна. Млякото може да бъде контаминирано с изключително опасни бактерии от сем. Enterobacteriaceae, включително и споменатият представител Салмонела, както и бактерии, които причиняват туберкулоза. Това често се случва при лоши хигиенни условия по време на млекодобив. Подобни необмислени съвети могат да са причина за поява на епидемия от хранителни инфекции и интоксикации. Редно е компетентните лица да обяснят на водещата и продуцентите, че не бива да извършват подобни необмислени действия от телевизионния ефир.

На 11 април 2016 г. година бе излъчен епизод, в който добре беше обяснено как да лекуваме в домашни условия всички заболявания чрез "ток от електропреносната мрежа". Лектор бе жена на име Кармен, която дори на живо в предаването демонстрира как това се осъществява върху момиче, което на външен вид приличаше на дете. Подобна демонстрация може да вдъхнови част от зрителите да приложат лечение чрез електричество върху себе си или децата си, което би завършило с тежки последствия за практикуващите, а дори е възможен и летален изход. Подобни демонстрации в ефир са недопустими!

На 11 и 29 януари 2016 г. бяха излъчени два обширни репортажа, в които бе добре разяснено защо хората трябва да консумират урина. Тук трябва да се подчертае, че това е практика на алтернативната медицина, за която не е доказано, че може да лекува каквито и да е заболявания. Има риск зрители да повярват в този неизпитан метод и да загърбят конвенционалните методи за лечение. Освен това урината не е стерилен телесен флуид (д-р Мария Папазова препоръчва тя да се консумира прясна, без термично третиране), което означава, че наличните микроорганизми в нея представляват опасност за човешкото здраве.

Всички тези споменати примери, както и много други, са в остър сблъсък с член 169 от "Закон за здравето" - "Забраняват се всички форми на реклама на неконвенционални методи, включително свързването им с дейности по профилактика, диагностика, лечение и рехабилитация.", посочва Стефанов.

Притеснително е и че често в толкова ранни часове сценаристите и водещите си позволяват да коментират теми на сексуална тематика с множество нецензурни изрази, а понякога правят и неприлични демонстрации. Макар да се очаква, че децата са заети с образователни дейности, всички са длъжни да спазват някакво благоприличие и етика.

Аз и много други хора считаме, че е нужно да се наложат мерки за корекция на тази и подобни продукции. Трябва да стане ясно, че демонстрирането на съмнителни практики и даване на опасни съвети може да завърши с тежки инциденти, ако част от зрителите повярват на всяка от изречените думи.

Искрено се надяваме, че ще проверите този сигнал и посочените примери, а при евентуално установено от вас нарушение ще предприемете нужните мерки, завършва микробиологът.

Източник: Фактор









Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 13.12.2016 г.
0
 
 
Това "предаване" винаги си е било едно частно парти,където една групичка близки на себе си айляци се събират и си търталясват на кафе без никаква цензура,стилистика или поне предварителен сценарий.
-2
 
 
То пък и този е микробиолог, колкото аз съм космонавт. Хем прост, хем с претенции за наукообразност.
-5
 
 
Пийте си хаповете на Бялата Мафия и Бог да е с вас тогава!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: