Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сериозна рокада в BTV
Автор: Екип Varna24.bg 08:37 / 14.12.2016Коментари (0)1571
©
От 13 декември Павел Станчев вече не е главен изпълнителен директор на "Би Ти Ви Медия груп". На неговото място идва 38-годишният австриец Флориан Скала, избран от собственика на телевизията - международната компания СМЕ ("Сентрал юропиън медия ентърпрайсис"). 

Новината беше изненада за голяма част от служителите и журналистите в Би Ти Ви, но не и за хората, които имат достъп до кухните на големите телевизии у нас. За "раздялата" реално се говори от септември. Според вътрешна информация на "24 часа" още оттогава ръководството на медийната компания СМЕ търсило начин де се раздели със Станчев възможно най-елегантно, като сведе до минимум вероятните щети от неговото напускане. 

Договорът на Павел Станчев за управление на "Би Ти Ви Медия груп" бил тригодишен, твърдят запознати. Според сроковете в него той изтича на 1 февруари 2017 г. Станчев пое телевизията на 1 февруари 2014 г. Т.е. са му оставали месец и 16-ина дни до естествения край на договора. Защо обаче той не е бил дочакан, е нещо, за което медийните експерти засега само гадаят. 

Дали поводът за напускането на Павел Станчев наистина е толкова материален и прозаичен, едва ли ще стане ясно. Практика на големите компании, както и на шефовете им е почти да не обсъждат професионалните взаимоотношения помежду си.

Затова може само да се подозира кои са причините, довели до отстраняването на Станчев. Сред тях е състоянието на телевизията, което видимо не е толкова добро, колкото беше. По-малко собствени предавания, съкращаване на кадри, голямо намаление на парите, давани на външните продуценти, заради което част от тях започнаха да се оглеждат за ефир в други телевизии. 

Същевременно най-силният конкурент на Би Ти Ви - Нова тв, е в постоянен възход. Този мотив е много вероятен, тъй като чуждите медийни компании, влезли у нас, обикновено се интересуват само от приходите и разходите и рядко обръщат внимание на съдържанието. 

Интригата със Слави е друг възможен мотив за предсрочно прекратяване на управленския договор. Павел Станчев си тръгва от Би Ти Ви 37 дни след референдума, организиран от "Шоуто на Слави".

Самият референдум, както и изумителният резултат, който беше постигнат от него, бяха сериозно подкрепяни от Би Ти Ви и ръководството на телевизията. Подобно нещо няма как да се случи, ако лично Павел Станчев не е разрешил. Самият Слави Трифонов неведнъж благодари на него и на медията и от трибуната на шоуто, и на пресконференцията в изборната нощ, която даде. 

Факт е, че имаше и други частни медии, които явно показаха своята съпричастност към референдума и резултата. Да, но за Би Ти Ви било пратено писмо до централата на СМЕ, в което се намеквало, че медията се опитва да се намесва в политическата ситуация в държавата, твърдят много запознати хора. 

Всяка чужда компания се пази от подобни неща, а най-вече медийните групи. Подобно нещо може да се изтълкува като намеса в държавните работи, а пък за медия е недопустимо да заема открита позиция - просто такива са стандартите в журналистиката. 

И не на последно място е фактът, че в самата СМЕ нещата не вървят много добре. Компанията е създадена през 1994 г. в Чехия, като е регистрирана на Бермудските острови. Освен у нас тя притежава водещите електронни медии в Чехия, Румъния, Словакия, Хърватия и Словения и има общо 36 телевизионни канала. 

Преди време основен акционер в нея стана американският гигант "Тайм Уорнър", но въпреки надеждите и очакванията на ръководството на СМЕ той никога не изкупи цялата компания. Само преди месец и половина - в края на октомври, имаше друга сделка, при която американският телекомуникационен гигант AT&T обяви, че купува медийната група "Тайм Уорнър" за близо 86 милиарда долара. 

Никой от американските холдинги обаче не е наливал пари в СМЕ. Би Ти Ви вероятно има най-малка вина за финансовото състояние на собственика си, тъй като според ръководителите на СМЕ (казвали са го и в интервю за "24 часа") телевизията винаги е била отличникът на групата със сериозни приходи и ръст на рекламния пазар.

Новият директор Флориан Скала вече е у нас и управлява, казаха от телевизията. Той има над 13 години телевизионен опит, като е работил в Markiza Slovakia (CME) като директор продажби, а преди това в IP Austria (RTL Group). 

За него Кристоф Майнуш, председател на надзорния съвет на "Би Ти Ви Медия груп" и главен изпълнителен директор на СМЕ, казва: 

Флориан Скала
"Флориан е професионалист, отдаден на телевизията. Би Ти Ви се обогатява с неговия широк опит и силен фокус върху продажбите. Заедно с него ще заздравим водещата си позиция в България." 

"Въодушевен съм от новата си роля на ръководител на най-важната медийна група в България. Съвместно с нашия силно мотивиран и опитен екип ще продължим да бъдем отговорни и професионални партньори към всички и ще продължим да предоставяме най-доброто съдържание на нашите зрители. Очаквам с нетърпение да преследваме активно целите си и да растем на този динамичен пазар", казва Флориан Скала. 

Промените, които естествено се случват с идването на всеки нов началник, предстоят. По-малките вероятно ще са скоро, а за по-сериозните се изисква още време. Нищо чудно смяната на ръководството в Би Ти Ви да доведе до забележими медийни размествания. Другите големи телевизии засега само наблюдават, без да коментират. 

Конкурентната среда у нас е изключително жестока заради малкия рекламен пазар и всяка грешна стъпка може да доведе до големи загуби. Една от възможните промени е именно в измерването на телевизионните рейтинги - най-щекотливата тема у нас, откакто имаме повече от една телевизия. 

Съвсем скоро компанията СМЕ е подкрепила "Нилсен" като пийпълметрична агенция в Чехия. У нас с нея работи Нова тв, а за Би Ти Ви мери ГАРБ. Някои медийни експерти подозират, че подобна смяна в ръководството на телевизията може да доведе до подписване на договор с "Нилсен". 

Не за друго, а защото световните корпорации обикновено работят с едни и същи фирми в различните държави, в които оперират. Впрочем официалната страница на СМЕ в интернет не беше отбелязала вчера промяната в управлението на българското си подразделение. Там все още беше визитката на Павел Станчев. Иначе в официалното съобщение за него пишеше само: 

"Предишният главен изпълнителен директор Павел Станчев се разделя с "Би Ти Ви Медиа груп" след 3 години в дружеството." Самият Станчев, който преди години ръководеше Нова тв и успя изгодно да я продаде на сегашните ѝ шведски собственици "Модърн таймс груп", не вдигна телефона си. Негови познати твърдят, че е във Франция, където живее съпругата му, и е със счупена ръка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: