Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изправят на крака деца със синдрома на Даун в Дома във "Виница“
Автор: Екип Varna24.bg 09:48 / 16.12.2016Коментари (0)1165
© Черно море
Над 15 г. в Дома за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) във Варна работи Център за ранна интервенция и рехабилитация (ЦРИР). Специалистите в него са помогнали на много деца с различни проблеми. Тези дни от центъра си тръгна двегодишният Александър, който приключи четвъртия си курс рехабилитация. Той е едно от около 300-те деца, които минават годишно през ЦРИР. Алекс е от Бургас, има синдром на Даун и е с епилепсия.

Детето има огромно подобрение, сподели майката на Александър Снежана Атанасова.

Когато дойдохме, то не можеше да прави крачки
Още след първия курс от 10 дни направи първите си две стъпки, сега прави около 20. Голяма промяна има в психомоториката. Когато дойдохме, той беше затворен в себе си. Психоложката, която ни консултира, забеляза, че когато му говориш, не реагира, не взема това, което му се подава. Интересуваше го само това, което иска. При последния преглед разликата при него бе голяма - реагираше на команди. Това за мен е много важно, вижда се, че има резултат. С него работи успешно и логопед. Когато дойдохме, той не изпълняваше никакви команди, а вече показва къде е косата, пъпчето, крачетата...

Имаме проблем и с езика, логопедът работи и в тази посока. Захранването ни е проблем отдавна. Детето започна да произнася и звуци на животни. Започна да прави много от нещата.

Разбрах за центъра от друга майка, която също има детенце със синдром на Даун. Още след първата процедура видях двигателната промяна при него. Започна да изпълнява някои от нещата и си казах, че ще идвам отново тук, защото искам детето ми да се развива подобно на връстниците си.

В момента Александър посещава масова ясла и за него това е много важно. Той трябва да има възможност да контактува с другите деца. Специалистите тук ни дадоха старт, за да могат да го приемат по-добре в яслата, сподели още щастливата Снежана Атанасова.

Центърът за ранна интервенция и рехабилитация в ДМСГД - Варна, предоставя диагностика и ранна интервенция на високорискови деца - родени преди 33-та гестационна седмица, с ниско тегло - 1500 грама, с мозъчен кръвоизлив, каза неговият ръководител д-р Нели Николова. Провеждаме и комплексна медицинска рехабилитация при малчугани със заболявания на нервната система - с детска церебрална парализа, ортопедични заболявания, генетични и вродени заболявания, с психични отклонения и логопедични проблеми. Работим и с деца с нарушено зрение. Приемаме подрастващи до 18 г. от Варна и цяла България. Всички консултации, прегледи, както и самата рехабилитационна програма са безплатни. Приемът се осъществява на два принципа - амбулаторен за деца, които идват почасово по определен график, и стационарен, при който децата престояват заедно със своя родител, обясни д-р Николова.

Рехабилитационният процес продължава 10 работни дни
всеки месец. За годините са постъпили много малки пациенти - всяка година около 300. Някои от тях имат почти всеки месец процедури, при други е малко по-рядко, в зависимост от това как им повлиява рехабилитационният процес. Екипът ни е мултидисциплинарен.

Комплексната рехабилитация включва кинезитерапия, физиотерапия, ударно-вълнова терапия, механотерапия, водолечение, ерготерапия, монтесори зала, работа със специален педагог, с психолог и логопед. В мултидисциплинарния екип са включени 25 специалисти, обучени специалисти с дългогодишен опит в тази област. Хубавото е, че всичко при нас е разположено на едно място и се получава едно пълно обгрижване. Ние проследяваме и възстановяваме детето и двигателно, и когнитивно, социализираме го, адаптираме го към вскидневието. Родителите са спокойни, имат ни вяра. Децата постъпват при нас с направления от различни болнични заведения, могат да дойдат с направления от различни специалисти - невролог, ортопед, с направление от личен лекар или с направления от отделите за закрила на детето към дирекциите "Социално подпомагане", каза още д-р Николова.

Когато започнахме първия курс на рехабилитация, Алекс не можеше още да ходи, да стои прав, не можеше да ходи, като го държат за една ръка, не можеше да пази равновесие и координация, каза Антоанета Димитрова, кинезитерапевт в центъра.

В момента вече стъпва доста стабилно, координацията и равновесието му значително са подобрени. Когато започнахме, мускулният му тонус беше много намален, сега това почти не се забелязва, тонусът е почти нормален, за тези 4 курса рехабилитация, които направи до момента, има значителен напредък.

Освен методиката, която прилагам, има и упражнения за равновесие и координация, за сензорна стимулация, както и ерготерапия - манипулация с играчки за фината моторика, обясни кинезитерапевтът.

С много професионализъм, грижи и любов работят специалистите от ЦРИР с децата. Целта е да се постигнат оптимални резултати и при възможност пълно възстановяване на физическото и психичното здраве на малките пациенти.

Финансирането на процедурите се поема от Министерството на здравеопазването. Следващата година предстои домът във "Виница" да се преструктурира в Център за деца с увреждания и хронични заболявания с оглед на дейността, която извършва.

Искам да кажа за родителите, които тепърва предстои да дойдат при нас, че ранната интервенция, ранната диагностика и започване навреме на рехабилитация води до пълно възстановяване на детето. Биха могли да дойдат при нас и без направление, ако имат проблеми, за консултация, ние сме насреща и ще дадем всичко от себе си, бе категорична д-р Николова. Важно е да се знае, че навременно поставената диагноза и ранната рехабилитация могат да предотвратят трайни увреждания, добави тя.


Източник: Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: