Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна получи ключа на Европейската младежка столица
Автор: Екип Varna24.bg 09:43 / 21.12.2016Коментари (0)1620
Символичния ключ на Европейската младежка столица получи кметът на Варна Иван Портних от кмета на Гянджа Елмар Валиев на официална церемония. Азербайджанският град е носител на титлата през 2016 г. На тържеството присъстваха зам.-министърът на младежта и спорта на Азербайджан Интигам Бабаев, Фархад Гаджиев - председател на фонда за младежки политики към администрацията на президента, Мушфиг Джафаров, председател на комитета на младежта в Гянджа, екипът, реализирал титлата, както и представители на Варна - Мартин Байчев - председател на комисията"Младежки дейности и спорт" към ОбС, Биляна Раева, представител на Община Варна в сдружение "Европейск амладежка столица", Елина Райнова - зам. - председател на сдружението.

"Предавам ключа, който получихме от Клуж Напока, с пожелание за успешна 2017 г. за Варна. За нас Европейската младежка столица не приключва с финала на тази титла - напротив, случиха се много инициативи, които търпят развитие", каза кметът Елмар Валиев. Той подчерта, че над 30 % от жителите на Гянджа са млади хора, които много активно са се включили в над 400 инициативи по време на подготовката на кандидатурата и реализирането й - спортни, културни, образователни. Открити са били много работни места, изградена е нова инфраструктура - нов младежки център, парк - комплекс "Гайдар Алиев", разположен на 460 хка, нова библиотека и музей на миниатюрните книги. "Цялата 2016 г. бе празник за нашите млади хора. Важно е да се развива европейската солидарност, но и да се съхраняват националната идентичност, култура и език", каза кметът на Гянджа.

"Чест е за мен да бъда тук, в един от най-грасивите градове на Азербайджан! Благодаря, че споделихте с нас успехите при реализацията на Европейската младежка столица! Варна е готова да поеме предизвикателството през 2017 г. Нашият град е специален - с древна история и богата култура, град, който пази най-старото обработено злато в света, в който на-големият капитал са успешните млади хора. Вярвам, че тази среща е добро начало за развитие на сътрудничеството между Варна и Гянджа, за затвърждаване на традиционно добрите контакти между България и Азербайджан", каза кметът Иван Портних. В знак на приемственост зам.-министърът на спорта Интигам Бабаев и кметът на Варна връчиха част от грамотите на екипа, реализират титлата в Гянджа.

Малко по-рано двамата кметове подписаха меморандум за сътрудничество между градовете, свързан с обмен на специалисти за целите за реализиране на проекта "Европейска младежка столица", организиране на съвместни инициативи и събития.

Иван Портних разговаря с проф. Акиф Сюлеманов, ректор на Азербайджанския технологичен университет, който прояви интерес за сътрудничество с варненски висши учебни заведения. Кметът пое ангажимент да запознае академичните ръководства и при заявен интерес да съдейства за установяване на контакти.

В рамките на финалните събитие в Гянджа бе проведен 4-ти международен фестивал на виното,в който се включиха представители от Франция, Молдова, Беларус, Грузия, Таджикистан, Украйна.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: