Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пет фирми искат да обезвреждат 2 640 тона опасни химикали от "Полимери“
Автор: Екип Varna24.bg 12:19 / 21.12.2016Коментари (0)2089
©
Общо пет са подадените оферти за утилизирането на 2 640 тона опасни химически вещества от фалиралия девненски завод "Полимери". 

Документи за участие в обществената поръчка, обявена от Областна администрация-Варна са подали "Полиеко", ДЗЗД "Еко-Кемикъл", "Екомакс" ООД, "Консорциум Ви Пи Инд-Еко" и "Кемокоп". Предстои да бъде извършена оценка на предложенията и определянето на изпълнител на поръчката, чиято прогнозна стойност е за близо 16 млн. лева.

Спечелилата фирма ще трябва да натовари транспортира и предаде за обезвреждане опасния отпадък, представляващ халогенирани остатъци от дестилации и остатъци от тежки фракции. Унищожаването трябва да стане чрез износ и наземно изгаряне в специализирано съоръжение. Настоящата обществена поръчка бе обявена две години след като комисия започна да описва опасните химически отпадъци, намиращи се на територията на фалиралия през 2012 година завод в Девня. 

През август 2015 г. областният управител Стоян Пасев заяви, че до края на годината, съхраняваните на територията на бившия завод "Полимери" в Девня опасни количества трихлоретан, трябва да бъдат транспортирани до завод в Европа, където да бъдат утилизирани. Тогава той посочи, че е внесъл предложение в МС за финансиране на утилизацията и 4 завода от Италия, Полша, Германия и Франция, са предоставили информация за възможностите си.
Проблемите с опасните нимикали започнаха през май, 2012 година, когато бе регистрирана авария в завода в Девня с два последователни теча на трихлоретан от голям резервоар за съхранението му. Още тогава МОСВ даде указания на тогавашния директор на предприятието за работа с фирмите, които извършват третиране на опасните продукти. 

Посочено бе, че при липса на подходящо съоръжение за оползотворяване на отпадъците в страната, комплексното разрешително дава възможност, при съответната организация за износ, да се използват инсталации в Румъния или Франция. Прехвърлянето на химикалите в съседния резервоар тогава се оказа невъзможно, тъй като той бе пълен с луга. Наложи се след новото изтичане на трихлоретан през 2014 година, преместването все пак да бъде извършено, като преди това лугата бе източена. Заради забавянето "Полимери" отнесе глоба от над 5 млн. лева.


Източник: Монитор



Още по темата: общо новини по темата: 89
08.01.2021 »
21.07.2020 »
22.02.2020 »
14.02.2020 »
26.11.2019 »
22.10.2019 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: