Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Варненският хакер, източил милиони в САЩ: Невинен съм!
Автор: Екип Varna24.bg 09:28 / 23.12.2016Коментари (2)1548
© Varna24.bg
Варненският хакер Красимир Николов пледира, че е невинен по федерални обвинения в американския щат Пенсилвания за използване на зловреден софтуер за кражба на банкови данни и друга поверителна информация от хакнати компютри, предаде Асошиейтед прес. 

Прокуратурата твърди, че 44-годишният варненец е получил достъп онлайн до банковите сметки на жертвите си и е прехвърлил средства от тях или е направил такива опити. Николов ще остане в ареста до започване на делото.

Обвинението твърди, че тази хакерска операция е част от мрежата "Аваланш" (Лавина), която според властите е активна поне от 2010 г. и е проникнала незаконно в най-малко 500 000 компютъра преди да бъде разбита, миналия месец от федерални и международни власти.

Припомняме, че американските власти предявиха обвинение срещу Николов за участието му в разпространението на зловредния софтуер GozNym, съобщиха от първата българска специализирана фирма за киберсигурност TAD GROUP.

GozNym е сравнително нов троянски кон за банкови кражби, създаден чрез комбинирането на Gozibankingtrojan с Nymaimdropper/ransomware. Новосъздаденият зловреден софтуер е сред актуалните супервируси, използвани за хакерски атаки.

За първи път за пробиви в банковата киберсигурност чрез GozNym съобщи X-Forceекипът на IBM през април 2016 г., но всъщност мащабността им започна да се усеща още в края на 2015 година, когато зловредният софтуер започна да се разпространява масово в САЩ.

Характерното за този троянски кон е, че за изключително кратък период от няколко месеца успя да се развие толкова бързо, успоредно с използването на пренасочващи атаки, че плъзна светкавично и към множество други страни като Канада, Великобритания, Япония, Испания, Полша, Бразилия и Германия.

Веднъж създадени, троянски коне за банкови кражби с този размер и сложност не излизат от употреба лесно и бързо. А GozNym е бил част от Avalanche - престъпна мрежа, разпространяваща зловреден софтуер.

Красимир Николов е бил част от въпросната масивна мрежа Avalanch, която властите на няколко държави успяха да разбият чрез съвместна акция в края на ноември. Имената на българския хакер са сред тези на първите арестувани членове на Avalanche, които приключиха с ареста на украинеца Генадий Капканов, сочен за тартор на престъпната хакерска мрежа.

Според обвинителния акт на Министерството на правосъдието на САЩ, Николов го грози присъда от 100 години в затвора за извършените престъпления, както и глоба до 3 500 000 долара.

Красимир Николов, който вече е екстрадиран от България в САЩ, се яви пред американския съд на 19 декември. Американските прокурори по случая твърдят, че той е използвал троянския кон, за да получи достъп до потребителски банкови данни, след което е извършил финансови кражби чрез банкови транзакции.

До момента е известно, че троянският кон е използван за хакерски атаки срещу 22 различни финансови институции в САЩ и други държави.

Сред най-големите обири, които се е опитал да извърши българският хакер, американските власти споменават няколко случая:

Nord-LockInc. - компания, произвеждаща болтове, със седалище в Карнеги, е станала жертва на опит за трансфер на 387 500 долара от онлайн сметката й в PNC Bank към сметка в София, България.

ProtechAsphaltMaintenance, Inc. - фирма, извършваща асфалтови и тротоарни ремонтни дейности, ситуирана в Ню Касъл, е станала жертва на няколко опита за неоторизирани банкови преводи на обща стойност повече от 243 000 долара от онлайн сметката й във First National Bank.

Форсайт Sports, Inc. - компания за технологично-базирани продукти за голф, ситуирана в Сан Диего, Калифорния, е станала жертва на опити за неоторизирани банкови преводи на обща стойност повече от 118 000 долара от онлайн сметката й в American Express.

California Furniture Collection, Inc. - мебелна компания от Чула Виста, Калифорния, е станала жертва на няколко опита за неоторизирани банкови преводи на обща стойност повече от 737 000 долара от сметката й в CommerceWestBank.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Такива хора трябва да работят за правителствените служби:)
+6
 
 
Ами ще му лепнат някакви 100 годинки за пред хората и после в суперлуксозен секретен апартамент на доживотна служба за ФБР - нали не мислите, че американците ще изпуснат такъв мозък да гние в затвора !!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: