Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Студенти по право дадоха 8-годишна присъда за грабеж в условията на рецидив
Автор: Екип Varna24.bg 10:10 / 23.12.2016Коментари (0)2905
©
За първи път тази година стажанти по право по проект "Студентски практики" участваха в симулиран наказателен процес в Окръжен съд Варна.

Студенти от Варненския свободен университет, четвърти курс, влязоха в ролите на съдия, прокурор, адвокат и подсъдим. Техните ментори - Светослава Колева, Марин Атанасов и Светла Даскалова - съдии в Наказателно отделение, влязоха в още по-непознати роли - на частен обвинител, втори адвокат и съдебен заседател. Симулираният процес дава възможност за задълбочаване на практическите аспекти на практиката, смятат менторите.

Наказателният процес с участието на стажанти по право беше по реален казус - дело за грабеж, извършено в условията на рецидив. Студентите имаха честта за първи път да облекат тогите на съдия и прокурор, за да влязат в ролите. Четвъртокурсниците Стиляна Петрова и Карина Кирилова почувстваха отговорността да ръководиш съдебно заседание, да взимаш непосредствени решения, да отсъждаш. Стиляна сподели, че учи право, за да преследва мечтата си да стане съдия. А според Карина най-голямо е удовлетворението на един съдия, когато има справедлив процес.

Друг четвъртокурсник от Варненския свободен университет - Милен Миленов, влезе в ролята на защитник на подсъдимия. Той сподели, че след като са "договорили" със своя повереник, че наказателно делото ще се "разгледа" в условията на съкратено съдебно следствие, той е решил, че няма нужда от особена подготовка за "заседанието", а се е оказало друго. Младият мъж сподели, че не вижда себе си като адвокат, а по- скоро като прокурор, тъй като много често е чувал за себе си, че има критично мислене. Конкретни планове за бъдещето не бърза да прави, макар че скоро ще завърши.

Диана Кескинова влезе в ролята на прокурор. Тя сподели, че въпреки сухата материя на правото не съжалява за избора си и се надява да има професионална реализация в съда. Христиана Елисеева също се вижда като прокурор в бъдеще и затова с вълнение е влязла в роля. Смята, че изборът на висше образование е лично решение на всеки един човек, а този избор определя бъдещето му.

Според младите хора основен проблеми в обществото ни е липсата на ценностна система, както и ниската култура сред подрастващите. Това е причината да не се намира смисъл в образованието, което пък е сериозна предпоставка за нарастване процента на криминално проявените без образование, според бъдещите юристи.

Симулираният процес завърши с постановяване на присъда. "Подсъдимият" бе признат за виновен за извършеното престъпление, като съдът определи наказание "лишаване от свобода" за срок от 8 години при строг режим, в затвор.

Практиката на студентите по право от Варненския свободен университет продължава с още професионални предизвикателства, подготвени от техните ментори.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: