Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Планират мащабна реконструкция на варненския зоопарк
Автор: Пламена Николова 12:31 / 23.12.2016Коментари (0)4432
Мащабна реконструкция предстои да бъде извършена във варненския зоопарк, ако местния парламент отпусне средства, съобщи директорката на любимото кътче Иванка Стоянова, предаде репортер на Varna24.bg.

Повод за срещата днес бе посещението на Дядо Коледа в зоопарка. Белобрадият старец, придружаван от Снежанка и най-работливото джудже, раздаде лакомства на животните. Най-очаровани от подаръците си бяха маймуните, които с интерес разопаковаха хартиените обвивки, за да стигнат до изненадите. Тази година празничното меню на маймуните включваше и коледни гевречета, за да е в унисон с традициите. 

Стана ясно, че от ръководството на зоопарка са изпратили молба до Община Варна на първо време да бъде финансирано изготвянето на проект за модернизацията и ремонта. Около 100 000 лв. ще са нужни само за разширението на сектора с тревопасните питомци. Отделно от това се планира през 2017 г. да бъде направен ремонт в царството на краля на животните.

"Няма възможност за големи разширения, ние сме разположени на 23 декара и нашия зоопарк е от градски тип. Въпреки това е време да премахнем този цимент и тия фаянсови плочки от 60-те години при лъвовете. От създаването на зоокъта в сектор "Хищници" не е правен ремонт. Надяваме се Дядо Коледа да бъде мил с нас и да ни се случат нещата", сподели г-жа Стоянова. 

Тя уточни още, че през 2016 г. във варненския зоопарк са се родили над 100 бебета, което е рекордно. Очаква се поколение от двойката кенгуру, понито ще се сдобие с бебе през февруари. Тогава поколение дават камерунската коза и муфлоните, допълни директорът на зоопарка. 

Наскоро в зоокъта са се появили прасенца и козленца. Заради многото малчугани в парка е направена и специална ясла в сектор "Пернати", където с помощта на дарители е изградено подово отопление. Отново със съдействието на дарители през 2016 г. е изграден и нов детски кът в зоопарка. От средства на дарители и осиновители е изградена и нова ветиринарна амбулатория в парка. Направен е ремонт на голямото езеро и нова ограда при елените. 

"Много рано започнаха студовете тази година, но ниските температури не могат да объркат ритъма ни, защото болшинството от нашите животни са родени тук и са адаптирани, няма стрес за тях", каза Иванка Стоянова.

Стана ясно, че мечката Свобода е заспала още през топлия месец ноември, но това се обяснява с преклонната и възраст. Баба Меца вече е на 29 години, уточниха от зоопарка.

"Дай Боже да имаме повече потомство, защото когато хората видят бебетата стават добри. Пожелаваме си много слънчеви дни през идната година, много посетители, дарители и осиновители. Дано повече хора си припознаят някой от нашите питомци. Така правят щастливи себе си и помагат на нашето кътче. Това е мястото, където децата да се срещнат с животните, които са познавали само на картинка", допълни директорът на зоопарка.



Още по темата: общо новини по темата: 9
25.11.2016 »
18.10.2016 »
15.08.2008 »
23.06.2008 »
20.06.2008 »
10.06.2008 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: