Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Неподозирани опасности дебнат във виртуалния свят – ето някои от тях
Автор: Екип Varna24.bg 13:38 / 23.12.2016Коментари (0)820
© Varna24.bg
Опасни ли са неизтритите лични съобщения и по какъв начин комуникацията между хората може да им навреди? Кой може да се възползва от нечий чат, доколко е възможно да се защитим и законно ли е всичко това?

В днешния динамичен свят, комуникацията през различните платформи, задвижвани от невидимата сила, наречена интернет, е бърза, лесна и удобна. Но тя има слаби места, от които умишлено се възползват хора и институции. Ежедневно милиони хора по света обменят информация през Скайп, Месинджър, Вайбър, електронни пощи, Уотсъп и други приложения, позволявайки общуването да става възможно, без значение от разстояние и език.

Дори когато потребителят изтрие съобщенията, те остават в системата на съответната програма. Съхраняват се минимум 6 месеца, а понякога и с години. Някои компании отричат съхранението на лични съобщения, но истината е, че всички го правят. Понякога е законно, понякога не. Обикновеният човек няма възможност да разбере престъпва ли се законът, по какъв начин, както и мащаба на противозаконното нарушение.

За да се получи достъп до информация е нужно разрешение от съда, като не всеки има правото да поиска тази информация. Почти всички програми за общуване са чужди и това, че има решение от български съд не дава гаранция, че на международно ниво ще бъде уважено. За да се предостави информация от съответната компания, причината трябва да е сериозна. Никой няма да обърне внимание, ако потребител поиска информация за разговорите на жена си, защото имал съмнения, че е намесен друг мъж.

След приключване на разговор, желателно е да го изтрием, по няколко причини:

1. Зложелател може да получи неправомерен достъп до устройството, от което сме си писали (т. нар. "хакване"), да прочете съобщенията и да използва информацията за користни цели.
2. Близък до нас човек (роднина, приятел, приятелка) може да притъпи бдителността ни и да се добере до електронното ни устройство. Целта му може да е любопитство, ревност, а може и нещо по-сериозно.
3. Непознат - по случайност или не, също може да попадне на наш разговор и да реши да се възползва по някакъв начин.
4. Има и случаи, в които институции получават достъп до чатовете ни. Загадка остава начинът, по който го правят и за какво използват набавената информация...
5. По Теорията на случайностите, Законите на Мърфи, правилото на неписаните правила, съществуват други начини, причини и хора, които биха се "запознали" с нашите писания.

Изтриването на разговорите, след като ги приключим, ще затрудни хората с неприятелски подбуди да се доберат до тях. Един изтрит разговор да спокойствие, макар и донякъде да е привидно. Интернет е едно изключително несигурно място за споделяне на информация. Най-сигурната защита е да внимаваме какво споделяме с отсрещния човек.

Източник: Стефан Петров









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: