Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Всяко десето свлачище от човешка глупост
Автор: Екип Varna24.bg 09:08 / 28.12.2016Коментари (0)889
© Монитор
Всяко десето регистрирано свлачище у нас е породено от човешка глупост, сочат данни на експерти. Проф. Николай Добрев, зам.-директор на Геологическия институт при БАН, смята, че в 10-15% от случаите за провокиране на свлачищата немалка роля има дейността на хората. 

Подобен е случаят с Оряхово, където от недобре изолиран язовир водата прониква в почвата и провокира движението на земните маси.

Според проф. Маргарита Хамова от Висшето строително училище "Л. Каравелов" най-опасни са именно свлачищата, предизвикани от хората. За пример тя посочи множеството населени места в страната, където има водопровод, но няма канализация и почти винаги отпадните води се изливат направо в земята, което води до преовлажняване на почвите и оттам до предизвикване на свлачище.

По информация на Министерство на регионалното развитие регистрираните свлачища у нас са над 2000. От тях около 60% са в населени места и вилни зони. Останалите близо 40 на сто от свлачищата също могат да бъдат рискови, но не пряко за живота на хората или за публичната собственост, и се намират основно в земеделски местности и в гористи райони.

България е една от най-силно застрашените от свлачища страни в Европа, обяснява още проф. Николай Добрев от БАН. За това спомагат планинският и хълмист релеф и геоложката среда. 

На Стария континент най-засегнатата страна е Италия, много свлачища има също в Чехия, Словакия, на Пиренейския и Скандинавския полуостров. У нас най-много са нестабилните терени по черноморското крайбрежие - най вече на север от Варна, Дунавският бряг, а също така Родопите и някои части на Предбалкана. 

Във връзка с изработването на Националната програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на Република България за периода 2015-2020 г. е направен анализ на разпространението им в страната и дестабилизиращите фактори. Те са категоризирани в 4 групи в зависимост от активността и степента на риск. Направените изчисления показват, че до края на 2020 г. необходимите средства за укрепване са приблизително 892 млн. лв., като около 500 млн. лв. от тях са за най-належащите, поясни проф. Добрев. В същото време 29 свлачища са определени за укрепване по ОП "Околна среда".

През 2017 година пък Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) планира да започне работа по укрепването на свлачища, застрашаващи 6 шосета в страната, съобщиха за "Монитор" от ведомството.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: