Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Камчия посреща 2017 г. под знака на изкуството, красотата и приятелството
Автор: Екип Varna24.bg 16:00 / 29.12.2016Коментари (0)1088
©
Санаторно-оздравителният комплекс "Камчия" посреща 2017 година под знака на творчеството, изкуството, красотата и приятелството, които обединяват гости от различни държави, националности и възрасти. 

Заедно с Фондация "Устойчиво развитие за България", комплексът е организатор и домакин на деветата творческа среща "Заедно в 21 век" "Зимна приказка в "Камчия". В нея участват художници, певци, музиканти, танцови състави и хорове, поети, писатели и композитори от България, Русия, Молдова, Азербайджан, Грузия, Полша, Румъния, Украйна и др. 

Събитието започна с майсторски клас, воден от световно известния грузински маестро Кахабер Онашвили - художествен ръководител и диригент на прочутия мъжки хор "Мдзлевари". Той предава на учениците си уникалната традиция на грузинското хорово пеене - една от най-древните в света, която в продължение на столетия се е развивала самостоятелно, без влиянието на чужди музикални течения. Мастър класове води и друг прочут диригент - Наталия Барабанщикова - ръководител на един от най-популярните смесени хорове в Молдова - "Рапсодия". Работата на двамата по традиция дава общ музикален продукт - ново изпълнение на участниците в творческата среща, което прозвучава на заключителните концерти. Наталия Барабанщикова и Кахабер Онашвили са и творчески директори на Фестивала «Заедно в 21 век».

В истински празник се превърна днешното издание на Международния фестивал за детско творчество «Звездите на «Камчия», който се провежда под знака на ЮНЕСКО. На сцената излязоха повече от 40 талантливи деца от 7 страни, които се състезаваха в 7 категории.

Особено впечатление направи виртуозното изпълнение на пиано на седмокласника Юрий Перепелица - възпитаник на Републиканския музикален лицей «Сергей Рахманинов» в Кишинев - двукратен медалист в националелни конкурс «Виртуози на руската музика». Молдовската ученичка Марта Гинку изненада журито с изпълнението си на флуер - духов народен инструмент, подобен на флейта. Силно представяне направи и най-малката участничка във фестивала - 5-годишната Анастасия Колибаба, която изпълни рождественски стихове. За трети път с призове от Фестивала «Звездите на Камчия» си тръгват 10-годишните Ева Авербух, Анна Маевская и Валентина Марек от Молдова. Безспорен фаворит в категорията «Танц» стана Александра Петкова - ученичка в 10 клас на Частното средно училище «Юрий Гагарин» в «Камчия» и носител на множество международни и национални призове, която изпълни вариация на Фея Драже от най-коледната балетна приказка «Лешникотрошачката» по Чайковски. С грамоти и медали си тръгнаха и малките танцьори на N.D. Ballet от Варна, които изиграха класически, модерни и харектерни танци.

Програмата на фестивала продължава до 8 януари с майсторски класове по изобразително изкуство, водени от художничката Виктория Селицкая, по музикална композиция - с ръководител Светлана Послай - член на съюза на музикалните дейци и преподавател в музикалната академия в Молдова, квилинг с бесарабската българка Светлана Стоянова, акробатична йога с майстора на спорта Олга Талмазан и др. По традиция вечерите са посветени на страните, от които са гостите.

Утре - 30 декември, в 10,30 ч. участниците в творческата среща ще изнесат концерт след Тържествената литургия в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна.
На 31 декември те ще представят националните си традиции и обичаи, ще приготвят български суровачки и ще посрещнат 2017 година три пъти - според часовата зона на страната, от която идват. Гостите ще отправят специално пожелание за мир, подготвено от Наталия Барабанщикова - в света, в страните, в семействата и в душите си.

През следващите дни ще видим артистите от руския град Рязан - Лидия Борисова и Сергей Федотов, а така също и победителите във фестивала ,,Альоша'' и ,,Сребърни чучулиги». Своето творчество ще представи и водещата поетеса Елена Корнеева - ръководител на групата от Русия.
Заедно със състезателната и конкурсна пограма участниците в творческата среща ще се забавляват на най-голямата ледена пързалка в България - в Спортен комплекс "Камчия", която работи всеки ден до до 15 януари от 8,00 до 20,00 ч. На разположение на многобройните гости на комплекса по време на новогодишните празници е басейнът с олимпийски размери, модерно оборудвани фитнес зали, сауни. Специални СПА-пакети, процедури за здраве и красота подготви и Лечебно-диагностичния и балнеологичен център «Здравец». Любителите на боулинга могат да пробват точността си пред кеглите в три писти. Авио-космическия център е подготвил прожекция на нови филми на български, руски и английски език в цифровия планетариум.

Санаторно-оздравителният комплекс «Камчия» се утвърди като уникален международен културен, образователен, квалификационен, спортен и обществен център.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: