Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България е на трето място в Европа по брой аптеки! КЗК с любопитно инфо за този бизнес
Автор: Екип Varna24.bg 11:24 / 10.01.2017Коментари (0)904
© Varna24.bg
В България все още има достатъчно аптеки, все повече от тях работят със Здравната каса, а веригите са на път окончателно да завземат този пазар, сочи секторен анализ на Комисията за защита на конкуренцията за периода 2010-2015 г. 

България е на трето място в Европа по брой аптеки, сочат данните на асоциацията на фармацевтите в Европейския съюз за 2015 г., цитирани в анализа, пише в. "Сега". 

У нас на 100 000 души население се падат 51 аптеки. Според агенцията по лекарствата общо аптеките у нас са 3794. Лидер в това отношение е Гърция с 84 аптеки на 100 000 души, следва Кипър с 55 аптеки на 100 000. На последните места са Дания, Холандия и Швеция със съответно 6, 11 и 14 аптеки на 100 000 човека. 

Расте и броят на аптеките у нас, които работят със Здравната каса, т.е. осигуряват и отпускат безплатни или частично платени медикаменти. През 2010 г. те са 2041, а през 2015 г. броят им вече е 2259. Съответно в този период рязко намалява и броят на аптеките с прекратен - заради нарушения или по собствено желание, договор с НЗОК. През 2010 г. те са 348, а 5 години по-късно - едва 93. Основният проблем у нас според здравното министерство обаче е липсата на аптеки в малки населени места, а също и на достатъчно денонощни обекти дори в областни градове. 

Пазарът все повече се доминира от веригите аптеки, чийто брой расте - самите вериги са повече, също и аптеките в тях. КЗК описва и как те заобикалят закона, според който един и същ собственик не може да притежава повече от 4 аптеки. Притежател на марката "Марешки" например е търговецът на дребно с лекарства "Варнафарма-М" ООД. Дружествата, които оперират аптеки, работещи под търговската марка "Марешки", управляват обектите по силата на сключени договори за франчайзинг с "Варнафарма-М" ООД. "Търговците на дребно с лекарствени продукти, които имат договори за франчайз с "Варнафарма-М" за търговската марка "Марешки", са дружества, всяко от които съгласно закона има правото да открие до 4 аптеки. Дружествата, които оперират аптеки под марката "Марешки", прилагат обща търговска политика, чрез която се постига оптимизация на дейността им - доставките се осъществяват от един основен доставчик - "Фармнет" АД. В резултат на това е възможно да се договарят условия за доставка на лекарства с отстъпки, които впоследствие се прехвърлят към пациентите под формата на по-ниски цени. Политиката към крайни клиенти също е обща - в договорите за франчайз са определени стандарти в обслужването на крайни клиенти, които важат за всички обекти. При направена заявка към основния доставчик "Фармнет" заявката се изпълнява с приоритет спрямо други заявки, за да стигне възможно най-бързо лекарството до пациента. При ценообразуването се прилагат едни и същи принципи, насочени към поддържане на по-ниски маржове и по-ниски цени за крайния клиент", отбелязват от КЗК. 

КЗК е изследвала 17 вериги. Всички те разширяват броя на аптеките си. "Subra" например в края на 2015 г. има 43 аптеки, а през 2010 г. те са били 14. За изследвания период аптеките "Феникс" и "Медея" вече имат съответно 65 и 39 обекта. Намаляват единствено "Образцови аптеки", а данните за "Марешки" и свързаните със "Софарма" няколко вериги не са публични. Расте и броят на продадените лекарства във веригите. Ако през 2010 г. веригите са продали по линия на НЗОК лекарства за 190 млн. лв., а на свободна продажба - за 120 млн. лв., то през 2015 г. касата е платила близо 380 млн. лв. на веригите, а пациентите за продукти извън поетото от касата - над 300 млн. лв. Огромният дял от тези продажби - 220 млн. лв. по линия на НЗОК и 160 млн. лв. на свободна продажба, е на една верига, но от КЗК не споменават името й.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: