Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна е пред грипна епидемия
Автор: Пламена Николова 12:12 / 11.01.2017Коментари (2)11949
© Varna24.bg
Варна е в предепидемична обстановка, но все още не може да се говори за епидемия, коментира за Varna24.bg директорът на Регионалната здравна инспекция във Варна д-р Дочка Михайлова. 

Броят на болните продължава да нараства, като в началото на седмицата той е бил около 500 души в морския град. Най-уязвими са децата във възрастовата група от 0 до 4 и хората над 30 години, които са активно работещи и имат много контакти, коментира д-р Михайлова. 

Данните за реалната картина в града все още не са ясни, тъй като учениците от днес тръгнаха на училище и едва утре ще има повече информация за заболеваемостта. До момента се ползва информация, предоставена от джипитата и лечебните заведения, допълни д-р Михайлова. 

Според конкретната статистика, предоставена от д-р Михайлова, равнището на острите респираторни заболявания е 159 на 10 000 души, което е под епидемичните стойности. 

Стана ясно, че във Варна има доказани случаи на заболели от грипен вирус тип "Хонконг".

Знае се, че грипът е остро инфекциозно заболяване - най-широко разпространената инфекция в света. Грипният вирус идва внезапно като буквално ни сграбчва. Първите симптоми на грип са повишена температура (38-39 градуса), болки в мускулите, втрисане и главоболие. След ден-два към неразположението на болния вече се добавят кашлица и хрема.

От грип ни разболяват три типа грипни вируси - А, В и С, като причинител на грипните епидемии са предимно вирусите от тип А.

Вирусът се предава много лесно от човек на човек, тъй като се разпространява по въздушно-капков път. Можем да се заразим от грип навсякъде - в пренаселения градски транспорт, в ресторант, в театър, в кино, в класната стая, в асансьора или просто докато пазаруваме в магазина.

Болният от грип разпръсква вируси не само при кихане и кашляне, а дори по време на разговор. Далечината на тяхното разсейване достига между 2-3 метра. Когато общуваме с болни от грип, ние вдишваме заразения въздух и така грипните вируси попадат върху лигавицата на дихателните ни пътища.

Заразяването с грип става не само, когато се срещнем с явната проява на симптомите на болестта, но и по време на инкубационния период и също така в оздравителния стадий, когато организмът се изчиства от грипните вируси. Т.е. с грип могат да ни заразят не само видимо болни, с ясно изразени грипни симптоми, но и хора, при които заболяването протича много леко, почти безсимптомно или дори вече оздравяват.

При голяма част от хората, грипът може да предизвика сериозен риск от усложнения. Най-честите са свързани с дихателната, сърдечно-съдовата система, централната и периферната нервна система. Затова противогрипните мерки трябва да са адекватни и навременни.

Специфично за грипния вирус е, че той мутира непрекъснато, променяйки структурата си и така се скрива от имунната система. Това е причината, всяка година да се променя и съставът на противогрипните ваксини, за да може в тях да се включат очакваните нови причинители на грипната епидемия. Промяната в грипните щамове, обаче, не се отнася за противовирусните препарати - друг основен избор за профилактика и лечение на грипа, според СЗО. Благодарение на специфичния механизъм на действие, тези препарати атакуват вируса, независимо от неговата модификация.

Противогрипните препарати действат срещу най-срещания вирус, който ни разболява - вируса на грипа от тип А. Те го дезактивират, не му позволяват да се размножава и по този начин спират или намаляват способността му да уврежда клетките на организма.

Лечението с противовирусни препарати продължава пет дни. Тяхната ефективност е гарантирана, защото намаляват продължителността на боледуването, тежестта на симптомите, на белодробните усложнения и така повишават качеството на живот.

Противовирусните препарати са ефективни, когато приемът им започне в първите 48 часа от началото на заболяването или непосредствено след контакт с болен при обявена грипна епидемия.

Приложението на антивирусни препарати е от съществено значение за хора от високорисковите групи. Дори и да са имунизирани с противогрипна ваксина, рискът от грип съществено намалява, ако започнат антивирусна терапия при първите симптоми на грип - повишена температура, главоболие, мускулни болки, запушен нос.




Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Здрави...на училище...Рсно сутрин преди да влезем в училище правехме утринна зарядка и в студ и в сняг...а бяхме зьрави не се интересувсхме от грипна епидемиа....
0
 
 
Псзете децата!!!Вместо да ги зстваряте в неотоплените класни стаи дс михат и кашлят един срещу друг,оставете ги да играят в снега навън и ще прескочат грипната епидемиа!!! Спомнете си нашето детство, до врата заровени в сняг със зачервени от студ и игри бузки и ръчички, но здрави малко изстинка лекуваща се с топъл чаи и целувка за лека нощ,на другиат ден сесели и здрави ...и училище
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: