Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Образоват неграмотните с проект по оперативна програма
Автор: Екип Varna24.bg 12:20 / 18.01.2017Коментари (0)2705
©
Вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева утвърди адаптиран учебен план за обучение в курсовете за ограмотяване на лица, навършили 16 години, които не са ученици, по проект "Нов шанс за успех", който се изпълнява по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (НОИР).

Основна цел на проекта е чрез ограмотяване и формиране на ключови компетентности да бъде улеснен достъпът на неграмотните и слабограмотни хора до общообразователна и професионална подготовка и до реализацията им на пазара на труда.

Според утвърдения учебен план в рамките на 600 учебни часа обучаемите ще придобият знания и умения от началния етап на основната степен на образование по следните учебни предмети: български език и литература, математика, човекът и обществото, човекът и природата. 

За всеки от предметите ще бъдат осигурени учебни програми, а за всеки обучаем - обучителни материали. В края на курса, след положен финален изпит, се организира сертифициране на успешно завършеното обучение, за да могат включилите се по проекта да продължат обучението си в следващ образователен етап.

Курсовете се организират и провеждат от Министерството на образованието и науката по проект "Нов шанс за успех", процедура чрез директно предоставяне на конкретен бенефициент BG05M20P001-3.004 "Ограмотяване на възрастни - фаза 1", изпълняван по Оперативна програма "НОИР".

Според официалните данни от НСИ, тенденцията с напусналите училищното образование в национален план е възходяща. Справката за 2015 г. показва, че отпадналите са 21 146 ученици от общо 749 094, което представлява 2,82%. Т.е. училище са напуснали 3352 ученици повече от предходната 2014 г., а процентът на отпадналите се е вдигнал от 2,36% на 2,82%. За 2016 г. все още няма официална статистика.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: