Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Зимна евтина седмица във Варна – блян от 80 години
Автор: Екип Varna24.bg 14:40 / 18.01.2017Коментари (0)1301
©
"Зимна Варна кани гости от цяла България." С това послание хиляди рекламни проспекти засипват цялата страна преди близо 80 години. Разнасят ги специално изпратени лица в Северна и Южна България, във всеки град и до дома на всеки сънародник. Агресивната идея - да дойдат гости в необичайния сезон за море, е на местната общинска управа тогава и на Лигата за курорта Варна. Обявена е "Евтина зимна седмица" от 15 до 24 януари през далечната 1938 г. Според тогавашния периодичен печат в града тя се провежда и поне година-две преди това.

"Варненската община традиционно урежда зимната си седмица, предварителната работа е на привършване, отпечатани са рекламните проспекти и пръснати в страната", гърмят местните вестници. А предлаганите във Варна изкушения, както и отстъпките за тях, са големи и уникални за времето си. Организацията е повече от перфектна. Зимна Варна предлага на своите посетители от цяла България 70 на сто намаление на билетите по БДЖ, 40 на сто по- евтини хотели или цени на легло от 20 до 50 лв. Десет на сто е отстъпката върху общата консумация в ресторантите върху ценовите листи на менюто, определени при това от общинската управа. Пуснат е ценоразпис на влаковете от всички точки до морето и обратно. Пътят с трена от София до Варна в двете посоки II класа струва 412 лв., а най-скъпо е от Видин и обратно - 444 лв. Билетите за морската столица се издават срещу представяне на лична карта с портрет и се заверяват на гара Варна. А на перона за пристигнали местните управници са издигнали огромна арка с надпис "Добре дошли". На балкона на общинската управа е поставено друго поздравление: "Зимна Варна ви приветствува".

"От вчера започна евтината зимна седмица във Варна. С първите влакове дойдоха голям брой гости. Варненската община взема всички мерки щото гостите да бъдат настанени по хотелите, а след тяхното изпълване и по частни квартири", съобщават вестниците. Има специално бюро на гара Варна за настаняване на гостите, обявен е и телефон 2294 на курортната дирекция за справки и сигнали.

Но онова, с което привличат гостите от страната като магнит, е тържественото празнуване на Богоявление и хвърлянето на кръста в ледените води на морето на 19 януари, което се прави у нас за първи път във Варна. "С малко разноски да се порадвате на нашето бурно Черно море през зимата", гласи поканата за големия християнски празник, която обяснява, че на церемонията на брега ще присъстват всички официални лица, войскови части и миноносци. Военната музика дава концерти на открито всяка вечер. Българското параходно дружество урежда крайбрежни екскурзии с парахода "Евдокия" до Златни пясъци, "Св. Константин", "Гюндюза" (в Аспарухово), а намаленията за кратките круизи са със 70 на сто. Забавленията за гостите в тази евтина седмица са много - арт събития, концерти, кинопрожекции, изложби на художници, даже и изложба на печата, устроена от съюза на професионалните провинциални журналисти. А програмата на Варненския народен театър прелива от изобилие на спектакли на достъпни цени. Само в тази седмица актьорите представят почти дузина постановки , сред които "Бащи и синове" на Владимир Полянов, "Патриот" на Алфред Нойман, "Неизвестният час" на Ст. Бекефи и Ад. Стела, "Албена" на Йордан Йовков, "Кин" на Александър Дюма и др. Има две представления на ден - следобедно в 3 и половина часа и в 8 и половина вечерта.

Кръчмите се надпреварват да привличат посетители с реклами от рода "Къде зимна Варна най-добре ще ви приветствува". Най-интересна е офертата на ресторант "Сунгурларски мискет" на ул. "Шейново" 11 срещу кино "Ранков", чийто собственик обявява, че предлага най-прочутите еликсири на винарската изба, "задоволявайки всички вкусове за доброкачествени напитки и първокачествени закуски". Но най-главното е, че гарантира добри приятелства в едно от най-уредените и комфортни варненски заведения, където преживяваното ще бъде ненадминато при радиомузика от цял свят.

По време на варненската евтина зимна седмица за гостите на града са отворени аквариумът, морският и археологическият музей. С една дума, Варна работи на пълни обороти за удобството и лукса на гостите си от цялата страна. Може би това е било предизвикано и от една остра критична вестникарска статия на известния тогава д-р П. Д. Скорчев, която (както и всички документи от онова време) е изровена и запазена в богатия дигитален архив на Регионална библиотека "Пенчо Славейков". Той е поддържан от отдел "Регионална история" с интересни предизвикателства, включително видеоклипове за историята на стара Варна.

"Една с нищо неоправдана заблуда е да си мислим, че Варна може да бъде само летен курорт с краен термин 15 септември, след което градината ни запустява, бюфетът се затваря, фенерите угасват и слабите разхубавителни грижи на общината се спират и се отлагат за идния сезон", пише с тревога докторът. И категорично апелира, че не трябва да се слага кръст на курортния живот, защото през есента и зимата след "лятната шетня и бутня" морето действа най-благотворно върху нервите и душата.

След зимната евтина седмица, резултатите от която надминават всички очаквания и според главната дирекция на БДЖ, Варна е организирала и пролетна гостоприемна седмица от 21 до 27 май. Рекламирането й започва още по времето на Пловдивския панаир с пръснати над 20 хиляди листовки от самолети над града под тепетата. Със съдействието на пловдивската община е поставен голям плакат с надпис "Посетете Варна" от едната страна, а от другата - "Гостоприемна евтина Варна ви кани през евтината седмица от 21 до 27 май при 70 на сто намаление по БДЖ и намаление по всички хотели и ресторанти".

Варна да се превърне в туристическа дестинация 4 сезона. Тази заявка даде в наши дни кметът на морския град Иван Портних, подкрепен от целия туристически бранш. Усилията се състоят в изграждане на атрактивната зона на Морската гара, обновяване на крайбрежната алея и почти целогодишни събития и празненства на тях, домакинството на престижната международна регата "Тол шипс" и на най-големите ветроходи в света, пристигащи в крилата на сезона, искане за стопанисването на богатите минерални извори от общината и създаване на условия за СПА туризъм през цялата година. А добрите новини долетяха в края на м.г., когато най-нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви, че пуска полети от Варна до 5 нови дестинации.

"Разкриването на новите въздушни линии е оценка на положителните промени, които се случват във Варна, и стимул да продължим да работим още по-активно. Това ни приближава и до целта Варна да се превърне в туристическа дестинация 4 сезона", написа наскоро във Фейсбук кметът Иван Портних.

Източник: Труд









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: