Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Спад на загиналите при катастрофи във Варна и областта се отчита за 2016 г.
Автор: Екип Varna24.bg 08:36 / 25.01.2017Коментари (0)665
© Varna24.bg
Спад на загиналите при катастрофи във Варна и областта се отчита за 2016 г., спрямо предходната. Това съобщи за "Фокус" Христо Димитров, национален координатор и представител за град Варна на Българската асоциация на пострадали при катастрофи (БАПК). 

Той уточни, че статистика в национален мащаб се сформира от 703-ма загинали през 2016 г., при 708 за 2015 г. "Цифрите за Варна и областта през 2016 г, сравнени с предходната показват, че броят на загиналите е 40, докато за 2015 г. е бил 60. Това означава минус 20. На фона на минус 5 за цялата страна, мисля, че можем да кажем много добри думи за служителите на КАТ - Варна и областта", подчерта Христо Димитров. 

Той отбеляза също, че броят на тежките пътнотранспортни произшествия за Варна и региона през 2016 г. е 763. По думите му 40 души са загиналите, а ранените - 967, в това число и получилите леки телесни наранявания. "Превишена скорост, липса на дистанция, отнемане на предимство са сред най-честите причини за възникване на произшествия. Употребата на алкохол и наркотици през годините отива на по-задни места, като причина за пътни инциденти", отбеляза Христо Димитров. 

По думите му обаче, безразсъдното шофиране, така наречените гонки, просветването със светлини, отнемането на предимство, избутването на водача от пътя, климатичните условия и други, са основни фактори за сформиране на неприятната статистика. "В последните години забелязваме едно разсейване вследствие на навлизането на новите технологии - четене, писане на СМС-и, водене на телефонни разговори, което вече води до голям брой пътнотранспортни произшествия", подчерта Христо Димитров. 

По думите му най-рисковите водачи са младежите до 25 годишна възраст. Той поясни, че в тази категория влизат така наречените нови водачи, които току-що са придобили свидетелство за правоуправление на моторно превозно средство. Христо Димитров се позова на статистика, характерна за цяла Европа, според която 25 % от пътнотранспортните произшествия са предизвикани от нови водачи. "Мога да дам един личен пример със сина ми, който живее в Англия. 

Той си купи кола, когато навърши 26 години. До 25-тата му годишнина застраховката му беше по-скъпа от един автомобил. Самата статистика на застрахователите показва, че водачите до 25 години са всъщност най-рисковите", подчерта Христо Димитров.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: