Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
През 2016 г. 342 деца са ползвали услугите на Центъра за рехабилитация във "Виница“
Автор: Екип Varna24.bg 09:03 / 25.01.2017Коментари (0)1505
©
342 деца са преминали през терапевтични курсове в Центъра за ранна интервенция и рехабилитация към Дома за медико-социални грижи за деца - Варна. Те са от цяла Варненска област, София, Велико Търново, Бургас, Плевен, Добрич, Силистра, Русе, Търговище, Разград, Каварна, Балчик и много други градове и села от България. Най-често това са недоносени бебета, които се нуждаят от рехабилитация, заради изоставане в двигателното развитие, деца с родови травми, със синдром на Даун, с различни форми на детска церебрална парализа, хидроцефалия, претърпели операция и др.

123 деца от преминалите през процедури са били изписани окончателно. 50 от тях са се възстановили напълно. При 62 деца е отчетено значително подобрение, а при 11 няма промяна двигателно, но се наблюдава подобрение в психо-емоционалното състояние.

За сравнение през изминалата година броят на децата, преминали през Центъра за ранна интервенция и рехабилитация е бил 307. "Запазва се тенденция все повече родители да избират нашите услуги. Вярвам, че това се дължи на добрите резултати, които постигат децата като следствие от работата с нашите специалисти", коментира д-р Стефка Джанкова, директор на Дома за медико-социални грижи за деца - Варна.

В Центъра работят висококвалифицирани специалисти, обединени в мултидисциплинарни екипи. Тези екипи включват лекари, медицински сестри, кинезитерапевти, рехабилитатори, ерготерапевт, логопеди, психолози, монтесори терапевти, специални педагози и социални работници. Те помагат паралелно на децата и на родителите.

За комплексна рехабилитация се приемат деца от 0 до 18 - годишна възраст със заболявания на централната или периферната нервна система (специфични разстройства на двигателната функция, централно координационно смущение, церебрална парализа с/или без епилепсия, родово-травматични увреждания, спина бифида и др.), ортопедични заболявания, деца претърпели операция, с вродени аномалии, генетични заболявания, изоставане в нервно-психическото развитие, логопедични проблеми. Комплексната рехабилитация включва кинезитерапия по методите Войта и Бобат, ерготерапия, физиотерапия, хидротерапия, механотерапия, ударно-вълнова терапия, фийтбек, релационна психомоторика, работа с логопед, психолог, специален педагог, монтесори терапевт, тифопедагог.

"Приемаме деца от цялата страна, като тези от по-отдалечените градове се настаняват при нас с придружител за целия период на терапевтичния курс с продължителност 10 работни дни. Всички услуги в Центъра са напълно безплатни - прегледи, консултации, лечение, рехабилитационни процедури, престой. Те се поемат от бюджета на Министерството на здравеопазването, в чиято структура е Домът за медико-социални грижи за деца", обясни д-р Нели Николова, която завежда Центъра за ранна интервенция и рехабилитация. Тя посъветва родителите да не отлагат във времето, а да потърсят незабавно съдействие, ако забележат отклонения в развитието на детето. "Колкото по-рано се започне с рехабилитацията, толкова по-големи са шансовете за пълно възстановяване", каза още д-р Николова.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: