Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Млади учени от Варна пробиват с иновативни проекти
Автор: Екип Varna24.bg 11:43 / 14.02.2017Коментари (0)2985
©
Бивши и настоящи ученици от
МГ " Д-р П. Берон":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Ученици от Варна разработиха проект, който позволява управление на земеделски обработваеми площи, цветни градини и декоративни растения в закрити помещения. На практика това означава, че можем да се грижим през телефона си за растенията вкъщи, докато сме на почивка.

Автори на проекта "Интелигентно земеделие" са двама 11-класници от Математическата гимназия - Иван Иванов и Василен Цветков. Неотдавна високотехнологичната им разработка бе отличена с награда от Европейския конкурс за млади учени (EUCYS) в Брюксел. Там младите варненски учени успяха да се срещнат и с европейския комисар по наука и иновации Карлос Моедас, разкри Иван пред Дарик.

Работата по "Интелигентно земеделие" отнема на двамата ученици около година. В момента младите иноватори насочват усилията си към превръщане на проекта в реален пазарен продукт, чиято цел ще е улесняване на процеса на поливане и подобряване качеството на градините.

Това обаче не е единственият пожънал успех проект на ученици от Математическа гимназия "Д-р Петър Берон". Преди няколко години възпитаникът на гимназиятаХристо Стайков създаде устройство, което регистрира неравностите по пътя. Кутията със сензори, монтирана в автомобил, класифицира уличните дупки според големината им в степен от 1 до 8.

След това Стайков проби в САЩ с Ipod приложение, което показва връзката между математиката и картините на Мориц Ешер - холандски художник, известен с равнинните изображения на невъзможни в триизмерното пространство фигури. Мултимедийният продукт вече се ползва в редица американски училища. А днес Христо е студент в американския университет в Йейл.

Преди няколко години друг ученик от МГ - Димитър Мирчев, разработи приложение за мобилни телефони, с което варненци могат да следят в реално време автобусния трафик във Варна. VarnaBus бе достъпен за безплатно теглене.

Така описва работата на своите възпитаници Елеонора Павлова. Тя е научен ръководител на млади таланти от 9-и до 12-и клас, основно момчета. Работят по различни проекти, но са като един екип, споделя преподавателят по информационни технологии.

В момента младите учени от Математическата гимназия разработват няколко проекта, сред които приложение за мобилни телефони, следящо здравето на потребителя. На база събраните данни от ежедневната дейност, приложението ще предоставя идеи на потребителя как най-добре да организира времето и подобрява здравето си.

Мобилните технологии са доста важна част от живота ни. Навлизайки все повече и повече, могат да подобрят много ежедневието ни, смята младият иноватор Иван Иванов.

Математиката пък е изключително важна, тъй като създава у учениците последователен и аналитичен начин на мислене, споделя менторът на младите учени Елеонора Павлова.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: