Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (3) | Вчера (3)
Питбула за Varna24.bg: Искам повече млади хора да се борят за успех в България
Автор: Пламена Николова 14:26 / 14.02.2017Коментари (1)5784
©
На ринга винаги излизам за победа. Истинският спортист гледа на опонента си с уважение. Думите са на най-изтъкнатия български боец Владимир Вълев - Питбула. Миналата година в Москва варненецът сбъдна съкровената си мечта - световна титла при професионалистите в кикбокса, версия WAKO PRO. Заради грандиозния успех Вълев бе коронясан за "Спортист на Варна" за 2016 г. В момента Питбула предава безценни знания на бъдещи шампиони във варненския клуб "ТИМ", където работи в екип с още едно голямо име в родния кикбокс Красимир Димов.Владимир Вълев бе любезен да отговори на въпросите на Varna24.bg.

- Покорихте най-високия връх - световна титла при професионалистите. Остана ли трофей, който не сте спечелил?
- Не, сега, след като спечелих световната титла за професионалисти, вече имам всичко, тъй като съм постигнал 3 световни титли при аматьорите, както и 3 европейски - при аматьорите. Това не е само мой успех, а успех за България!

- Изкушавате ли се да защитите титлата си или изцяло ще се отдадете на треньорската професия?
- Обмислям да защитя трофея, но не съм го решил окончателно. Много спортисти казват край и после отново се завръщат. Не желая да допускам тази грешка, трябва да усетиш кога да спреш. Искам да си остана горе, на върха. И в същото време да се развивам и като треньор - да предавам знанията си на децата, да ходя по лагери, семинари. Пробвах да се отдам на друга професия, но от спорта се чувствам най-удовлетворен. Щом стана сутрин, заедно със състезателите отиваме да бягаме в Морската градина. Тяхната настройка и мотивация ме зареждат. Работа на треньора е да спечели децата за спорта. Само тогава нещата се получават, старая се да го правя.

- Работите съвместно в екип с още едно голямо име в българския спорт - Красимир Димов, първият носител на медал за България от световно първенство по муай-тай, световен вицешампион по муай-тай, европейски шампион по кикбокс... Безспорно това е повод за гордост...
- Щастлив съм, че работим заедно с Краси - прекрасен човек и невероятен професионалист. Краси е успял в спорта. За мен, за да си успешен треньор, трябва да предадеш емоцията, да даваш съвети въз основа на натрупания опит. Това може да направи само треньор, който е бил успешен състезател. Във Варна има 9-10 зали. Средата е конкурентна, с портът се развива, но хората, които искат да се посветят на състезателна кариера, не се увеличават. В момента в нашия клуб тренират 13 деца (от 6 до 13 г.), а големите са над 30.

- Виждате ли сред тях бъдещи шампиони?
- Разбира се, и това ме прави много щастлив. Предстои двама наши бойци да участват на световно първенство по тайбокс в Тайланд. Единият е четирикратен световен шампион и заслужил майстор на спорта Милен Маринов, а другият е Кристиян Георгиев, световен и европейски шампион по кикбокс, когото подготвям в момента.

- Как оценявате развитието на спортната база във Варна?
- Юнашкият салон дълго време беше в окаяно състояние - в момента тази сграда, която е емблема за Варна, е реставрирана и в нея дори се провеждат състезания. Дворецът на спорта, зали "Простори" също се ремонтираха и сега са прекрасни. На стадионите във Варна тренират деца. За тях се създадоха и прекрасни условия за игра на обновените детските площадки.

- След детските площадки община Варна има амбицията да се обновяват и игрищата за масов спорт.
- Тренирал съм в мръсни и студени зали като дете. Сега, когато е направено нещо, залата ще привлече малките спортисти. Напълно подкрепям идеята, която неотдавна обяви км

©
етът Иван Портних, да бъдат изградени около 100 нови спортни площадки. Обновяването на игрищата в училищните дворове е важно както за учениците, така и за всички, които живеят в съответния район. Така осезателно ще се подобрят условията за масов спорт в града. Никой не се съмнява в положителния ефект от физическата активност сред децата и младите хора!

- А как ще опровергаете тези, които твърдят, че бойните спортове учат децата на агресия?
- Още когато вляза в залата, казвам на състезателите, че уменията, които притежават, не трябва да се използват извън ринга. Освен това, когато един човек е уверен в себе си, не е необходимо да се доказва на улицата. В залата тренират хора с умения на различно ниво. Те самите се съобразяват с новите и по-леките бойци. Има и такива, които правят 2-3 тренировки и си мислят, че са големи боксьори, излизат навън и се бият. Истинският спортист обаче не доказва на улицата дали е биткаджия.

- Колко време е необходимо, за да се изгради един добър боец?
- Индивидуално е. Има таланти, които не искат да се развиват на тренировка и се пестят. Това е проблем. Има и такива, които не са толкова талантливи, но са с голямо желание да постигат напредък. Много е трудно да намериш човек, който е голям талант и иска да върви напред. Не липсват и състезатели, които лесно губят мотивация.

- Изкушавал ли сте се да живеете и да работите за друга държава?
- Още през 2010 г. имах предложение от Азербайджан. Тогава за евротитла там даваха 50 000 долара, а у нас - 5 000 лв. Не отидох.

- А за треньорска работа навън мислил ли сте?
- Желанието ми е да се градя като треньор тук, в родината ми. Надявам се повече млади хора да се борят да останат в България. Трудно е, но с повече желание и много работа се надявам да успеем.

- Кое е следващото Ви състезание? Коя е следващата Ви цел?
- Предстои ни световно първенство в Тайланд, както и гала вечер в Двореца на културата и спорта във Варна, където ще се включат петима наши състезатели. След това ни предстои републиканско в Шумен. Очаквам състезателите ни да защитят титлите си.

- Кога да очакваме във Варна форум от международна величана в сферата на бойните спортове?
- Още на 10 март. Тогава ще се проведе гала вечерта по кикбокс, която споменах. Организатор на събитието е Петър Добрев. От чужбина ще има двама състезатели - португалец , който ще излезе срещу Богдан Шумаров от клуб "Боил" в битка за европейска титла, а световният шампион Александър Петров ще се изправи срещу гръцки боец. Подобни гала вечери с участието на чуждестранни състезатели се провеждат не за първи път в морската столица. Варна е спортен град, носи положителен заряд. Спортът е доказал, че ни обединява като българи и ни дава емоция, която ни изважда от сивото ежедневие и ни показва, че можем.

- Искате ли синът Ви да тръгне по Вашите стъпки?
- Станислав вече е на 5 години и се учи в залата покрай батковците. Искам да тренира, да отиде на състезание, за да види какво е. Дори и да не стане спортист, желанието ми е да тренира. Спортът възпитава, калява духа. Синът ми е моят голям стимул. Посветил съм му наградите си. Когато се завръщам от състезание, винаги чака подарък и винаги обещавам да му донеса шампионския пояс, така че наградите ми са негови. Пазим ги в специален кът у дома.

- Ако Ви помоля да върнете малко назад лентата на спомените - кой Ви заведе за първи път в залата?
- Една съседка. Бях на осем години. Оттогава досега да съм прекъсвал тренировки за не повече от 7-8 месеца.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Олимпийският шампион дели Григор Димитров от връщане в Топ 10
Карлос Алкарас: Григор ме накара да се чувствам като 13-годишен
Уникален: Григор Димитров размаза Алкарас пред Майк Тайсън и Серхио Бускетс
Вижте отново победата на Димитров над Алкарас в последния им двубой
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: