Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Този българин може да засрами мнозина: С 90% инвалидност не спира да работи
Автор: Екип Varna24.bg 09:21 / 27.02.2017Коментари (0)771
© БНТ
Този мъж може да засрами мнозина от нас. Заради загуба на двигателната и сензорната функция на мускулите на двата си крака, живее в инвалидна количка повече от 30 години. Има доживотен ТЕЛК за инвалидност с над 90% нетрудоспособност. Никога обаче не е спирал да работи, съобщава БНТ.

Стефан има нужда от помощник всеки ден, за да ходи на работа и на лекар, и да може да изпълнява всекидневните си задължения. Той чака от няколко месеца едно писмо. След последните коледни празници, той остава без право на личен асистент. И не само той. Това е заради нов модел, по който Столична община определят кой има нужда.

Той и доскорошната му асистентка търсят писмото, но без резултат. Затова се обръщат към медиите. С известно закъснение той получи правото си на несъгласие. Има 14 дни да обжалва решението. Стефан иска независимост и да не е в тежест на приятелите си. Изпитва неудобство, когато ги моли да му помагат. Казва, че самотата убива.

Директорът на дирекция "Социални дейности" в Столична община Минка Йовчева заяви, че Столична община се опитва да помогне на всички, които имат нужда от личен асистент, но имат бюджет, който към момента не позволява повече. Тя вярва, че стъпка по стъпка, общината върви в правилната посока към правенето на София достъпна за хората в неравностойно положение.

"Тази наредба, която единствено се предоставя от Столична община, беше създадена за подпомага хората да бъдат социално активни. И в тази посока, в рамките на един бюджет от над 6 милиона лева, столична община предоставя тази услуга - асистент независим живот, която да подкрепи хората и техните нужди да ходят на лекции и да учат, защото образованието е ключов фактор в това, те да бъдат включени, социално включени, да получат образование, което да им даде достъп до работа", каза тя.

"Знаем, че сигурно не стигат тези часове. Ние се стремим в рамките на тази наредба да ги подпомогнем и подкрепим във възможностите, които имаме. На нас ни се иска да направим така, че хората в неравностойно положение да се чувстват спокойни. Но ние сме единствената община с такава наредба да помогнем на хората. Искаме да изградим един достъпен град за хората с увреждания. Мисля, че стъпка по стъпка правим неща, с които да им помогнем", допълни тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: