Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Шуменските прокурори оповестиха най-интересните си дела за 2016 г.
Автор: Екип Varna24.bg 14:31 / 23.03.2017Коментари (0)697
©
Прокурорите от Окръжната прокуратура в Шумен ръководиха и упражниха надзор по 6 дела със значим обществен интерес през 2016 г. Това стана ясно от отчетния доклад за миналата година на Окръжната прокуратура в Шумен.
Едно от най-знаковите дела е досъдебното производство за влаковата катастрофа на гара Хитрино, което бе образувано на 10 декември 2016 г. 

Около 5,30 часа при управление на подвижен железопътен състав - товарен влак № 90 570 с маршрут Бургас -Русе, при нарушаване правилата за движение дерайлира влакова композиция. По непредпазливост са причинени смъртта и телесни повреди на повече от едно лице. Разследването на престъплението по чл.343, ал.4, вр. ал.З , във връзка с ал.1, във връзка с чл.342, ал.1 от Наказателния кодекс се извършва от екип от 12 следователи на Националната следствена служба в София. 

На 19 декември 2016г. като обвиняеми по делото са привлечени Димитър М. и Радослав П. от Русе.На Димитър М. е взета мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 10 000 лева. На Радослав П. не е наложена мярка за неотклонение. И двамата обвиняеми са с наложена забрана да напускат пределите на Република България. 

Разследването не е приключило, тъй като не са изготвени назначените съдебномедицински и съдебно-технически експертизи. Срокът за разследването е удължен с 4 месеца. Делото е на специален отчет в Окръжната прокуратура в Шумен, в Апелативната прокуратура във Варна и във ВКП.
Второто знаково дело в Окръжната прокуратура в Шумен се води за длъжностно присвояване в особено големи размери - престъпление по чл.203 от НК, извършено от частния съдебен изпълнител А.Т. в периода 2007 - 2008г.в Шумен. Присвоените средства са собственост на търговско дружество от Каспичан и са му били връчени в качеството му на частен съдебен изпълнител. С определение на Окръжния съд в Шумен на обвиняемия е взета мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 5000 лв. Допуснато е и обезпечение чрез налагане на възбрана върху недвижими имоти и запор върху движими вещи на А.Т. - една втора от лек автомобил и една втора от товарен автомобил. Разследването продължава. Досъдебното производство е взето на специален отчет.

Образуваното на 25 февруари 2016 г. досъдебно производство за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества срещу петима извършители е приключило с 5 споразумения с обвиняемите, одобрени от съда. Наложените ефективни наказания са приведени в изпълнение.

Досъдебното производство срещу Веселин Ч. за убийство по член чл. 116, ал. 1, т. 6, предл. 4, във връзка с чл.115 от Наказателния кодекс е завършило с присъда лишаване от свобода за срок 23 години при строг режим, произнесена от състав на Шуменския окръжен съд и потвърдена от Апелативния съд във Варна. Подсъдимият е подал касационна жалба до ВКС, която не е разгледана още.

По обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен 30-годишна ефективна присъда получи и подсъдимият за убийство по чл. 116, ал. 1, т. 3, предл. 2,във връзка с чл. 115 от Наказателния кодекс Радослав Зл.

Досъдебно производство, известно като "Килърите", водено срещу Петър Стоянов, Васил Костов, Янко Попов, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев, е приключило с размяната на книжа в Апелативен съд във Варна след второто му произнасяне. Предстои второ разглеждане на делото от ВКС по отношение на отделна деятелност на Петър Стоянов, Янко Попов, Георги Вълев и Райчо Стойнев. Налице са частично влезли в законна сила присъди на подсъдимите Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев и тези съдебни актове са приведени в изпълнение. Янко Попов и Райчо Стойнев са изтърпели наложените им и влезли в законна сила наказания, а Петър Атмаджов е изтърпял наказанието си изцяло.

През отчетната 2016 година наблюдаваните от прокуратурите в съдебния район преписки са общо 3964. Най-голям е броят на новообразуваните досъдебни производства за общоопасни престъпления - 658. Следват новообразуваните досъдебни производства за престъпления против собствеността - 610, против стопанството - 306, престъпления против личността - 204, документни престъпления- 125, против брака и семейството-67, против реда и общественото спокойствие-55, против правата на гражданите -38, против дейността на държавните органи и обществените организации-33, против финансовата, данъчната и осигурителната система - 26.
Общият брой на образуваните дела в съда по внесени от прокурорите в Шуменския съдебен район прокурорски актове през 2016 г. е 834 спрямо 661 през 2015г. и 803 през 2014г. Внесените прокурорски актове през 2016г. са 837. От тях 327 са обвинителни актове, 422 споразумения и 88 предложения за освобождаване от наказателна отговорност по чл. 78а от Наказателния кодекс.

Отчетното събрание на Окръжната прокуратура в Шумен се проведе днес, 23 март 2017 г. В работата му участваха заместник-главният прокурор при ВАП Ася Петрова и говорителят на Апелативната прокуратура във Варна прокурор Стефка Якимова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
България в еврозоната
Смъртни случаи в България заради фентанил
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: