Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Гимназисти учат връстници във Варна как да се предпазят от ХИВ-СПИН
Автор: Екип Varna24.bg 16:22 / 23.03.2017Коментари (0)1025
© Черно море
Как да информират връстниците за полово предаваните болести, за опасността от ХИВ/СПИН, както и кои са съвременните методи на контрацепция - за това се обучават гимназисти от училищни превантивни клубове във Варна. "Кои са основните подводни камъни в сексуалното възпитание и опасностите, които дебнат по време на половия живот и как точно да достигнат до аудитория, съставена от техни връстници - това се опитвам да предам по време на Второто надграждащо обучение по ХИВ-СПИН - каза Веселина Добрева - студентка 1 курс по медицина в МУ - Варна и член на Градски превантивен клуб. По време на подобни семинари е от съществено значение как точно се води лекцията, как да се говори ясно и на достъпен език, как да се усвои езикът на внушението. Обученията са част от общинска стратегия за превенция на ХИВ/СПИН, осъществявана от дирекция "Превенции" и се реализира в тясно партньорство с експертите в тази област.

Участват ученици от различни гимназии и техникуми от Варна, предимно от 11 клас - каза още Добрева като допълни, че на тази възраст децата вече са улегнали и възприемат сериозността на проблематиката. Начините за предпазване от полово предаваните болести, вземането на правилни решения в случай на заразяване или нежелано забременяване и информация към кого да се насочат при проблем и необходимост от съвет - това са основните неща, които ще усвоят бъдещите лектори-ученици. След многобройните лекции, които са проведени по теми като контрацепция и наркомании, тепърва предстои "работа на терен" - подчерта Веселина Добрева. За да достигне информацията до ученическата аудитория е важно как точно ще бъде представена. Тя трябва да бъде подготвена по атрактивен начин, с асоциации, снимки и игри. За съжаление, възрастта, в която младите хора започват да водят полов живот пада с всяка изминала година и тя вече е 13-14 години. Нужно е децата да бъдат информирани за опасностите - допълни лекторът.

Тези обучения са полезни за мен и съучениците ми, които също ще водят лекции - каза Николай Маринов от МГ, който слуша надграждащия курс. За него това е втора лекция, която предстои да изнесе пред свои връстници и смята, че темата е много важна, макар мнозина да я подценяват и да се отнасят към нея с доза шега. В много семейства не се говори достатъчно за секса и болестите, за контрацепцията и опасностите от ранната бременност и раждане - каза ученикът, който се впусна в обучителните детайли и уроци по поведение, кратко представяне, поза, език и увереност, нужни за подобни лекции пред съученици.


Източник: Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: