Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Градската галерия реди изложба, посветена на Великден
Автор: Екип Varna24.bg 14:44 / 07.04.2017Коментари (0)1780
©
На 10.04.2017г. от 18:00 часа в Градска художествена галерия-Варна ще се открие изложбата "Възкресение. Щампи и йерусалимии" от РИМ- Варна, отдел Възраждане.

Изложбата е посветена на най-светлия за православните християни празник Великден и ще може да бъде разгледана до 30.04.2017г.

"Изложбата "Възкресение" представя избрани образци на религиозното православно изкуство от Св. Гора, Атон и Св. Град Йерусалим, които са свързани с празничния цикъл на Светото Възкресение Христово. Това са щампи или хартиени икони от XVIII-XIX в. в техника на гравюри върху мед.

Иконографските сюжети от щампите са идентични със сюжетите на големите божигробски пана наречени Йерусалимии (популярни в литературата като ерусалим, ерусалимка) или Проскинитарион. В превод от гръцки, това означава предмет за поколонение, а самият поклонник-проскинитарий, тук на Балканите е наричан Хаджи. Това е почетно звание за поклонник идващо от арабски език и у нас е считано като благородническа титла.

Щампите и йерусалимиите са част от богатата колекция на отдел Възраждане на Регионалния исторически музей-Варна и представят по великолепен начин християнското изкуство от втората половина на XVIII и XIXв. в трите свещени за православните християни центрове - Йерусалим, Света гора на Атон и Синай. Подбраните музейни експонати представят донесени от българските хаджии при поклонението им по Светите места на древна Палестина произведения със сакрален характер, носещи данни за мястото на създаването си, истории и свидетелства за святостта на техния образ и същност. Целта на изложбата е да покажем образци на култовото изкуство по време на Българското Възраждане, които показват молебствените пътища на българското хаджийство. Чрез докосването до тези сакрални реликви на иконите, целим, да се откроят националните стремежи на православните християни от времето на Османското владичество, да опознаят света чрез поклоничеството по Светите земи и там да се въздигнат и да се осветлят духовно по времето на най-светлите празници за православието - на Възкресението Христово."




Още по темата: общо новини по темата: 70
20.04.2017 »
18.04.2017 »
18.04.2017 »
18.04.2017 »
18.04.2017 »
17.04.2017 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: