Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Черно море с тюркоазен цвят
Автор: Екип Varna24.bg 09:01 / 13.06.2017Коментари (0)1790
©
През последните дни Черно море има тюркоазен цвят. Редкият феномен се наблюдава по цялото крайбрежие. Специалистите от Института по океанология във Варна твърдят, че това се дължи на цъфтежа на определен вид планктон. Рибарите, които често са свидетели на различни природни явления, смятат, че това е обичайният за морето цвят в началото на лятото.

Цветът на морето непрекъснато се променя - твърдят старите рибари.

Яни Янев, рибар: "Мени се, просто му се мени цвета много често. Вече се размътва водата, но ако погледнем зад пристанището, зад вълнолома - огледало, синьо, бистро, чисто."

От няколко дни водата в Черно море на места е тюркоазено синя и привлича вниманието както на варненци, така и на туристите. Много от тях запечатват рядкото явление във фотообективите си. Специалистите обаче твърдят, че този красив цвят не е необичаен за сезона.

Доц. Валентина Тодорова, Институт по океанология: "Случва се ежегодно в късна пролет, края на май и през юни месец и се дължи този млечно тюркоазено-син цвят на цъфтеж на водорасли от клас коколитофори и по-точно на вида "Емилияния Хуксли". Взети са биологични проби, потвърден е цъфтежът на точно този вид."

"Емилианиа Хуксли" е вид фитопланктон, който се среща в почти всички морета и океани. Покрит е с плочки от калциев карбонат, които отразяват светлината и по този начин въздействат на климата.

Доц. Валентина Тодорова, Институт по океанология: "Образуването на едно съединение - Диметил сулфит, точно от "Емилианиа Хуксли", което е летливо, отделя се в атмосферата и това съединение е ядро за образуване на облаци в атмосферата. Когато се образуват повече облаци, тогава се увеличава отражателната способност на планетата. Тоест по-голяма част от слънчевата радиация се връща."

Фитопланктонът "Емилианиа Хуксли", който е причината за тюркоазеното море, не е токсичен и не представлява опастност за туристите. За любителите на морските приключения специалистите припомнят, че към края на август ще се наблюдава цъфтеж на друг вид планктон - фосфоресциращ.

Източник: БНТ









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи във Варна
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: