Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ЧСУ "Юрий Гагарин" с победител в Международен конкурс
Автор: Екип Varna24.bg 12:33 / 30.06.2017Коментари (0)1851
©
Шестокласничката Рада Колева от Частното средно училище "Юрий Гагарин" в Санаторно оздравителния комплекс "Камчия" е на първо място в Международния ученически конкурс "Заедно в 21 век", организиран от Фондация "Устойчиво развитие за България", със съдействието на Министерството на образованието и науката. Конкурсът е под патронажа на Посолството на руската федерация в България. Той е включен в календара на МОН за извънкласни и извънучилищни дейности. 

Церемонията по награждаването се проведе в Руския културно-информационен център в София.
С грамота и награда бе отличен и Симеон Кулиш - преподавател по история в ЧСУ "Юрий Гагарин и ръководител на конкурсната работа.

В престижното състезание участваха повече от 1000 ученици от България, Русия, Молдова, Казахстан и др. страни, които тази година се състезаваха по темите:
"140 г. от Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) - освобождението и възстановяването на българската държава" и "По пътя към Победата. От историческите битки към историческата Победа - битката за Москва и Сталинградската битка".

С похватите на мултимедийната презентация ученичката в Училището на бъдещето в "Камчия" разказа забравената история за създаването на "Храмовете на свободата" - днес едни от най-популярните символи на България. Тя е събрала интересни факти за храм-паметниците "Св. Александър Невски" в София, храм-паметникът "Рождество Христово" в с. Шипка, варненският катедрален храм "Св. Успение Богородично", параклисът-мавзолей "Св. Георги Победоносец" в Плевен и пловдивският храм "Св.Св. Кирил и Методий и Св. Александър Невски", издигнати с доброволни дарения от българския и руския народ в чест на руските освободители и в памет на загиналите войници и български опълченци. Рада участва за втора година в конкурса - през миналата тя бе на второ място с есето си, посветено на инициативата на ЧСУ "Юрий Гагарин" "Белите гълъби на мирното детство".

Училището на бъдещето в "Камчия" е най-голямото учебно заведение в Община Аврен.
А Аврен има и втори повод за радост - Селиман Селиманов - също 6 кл. в ОУ "Христо Ботев" в общината, с ръководител преподавателят по история Петко Колев, също е отличен с първо място за интересния реферат за липсващата в учебника по история информация за Сталинградската битка.
Рада и Селиман са сред 10-те победители, на които Фондация "Устойчиво развитие за България" осигурява екскурзия до руската столица Москва през това лято. Децата, класирани на второ място ще участват в международната смяна "Заедно в 21-ви век" в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия".
Фондация "Устойчиво развитие за България", с председател Станка Шопова, организира конкурса за десета поредна година, съвместно със Синдиката на българските учители, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти, Националния дворец на децата, Сдружение "Български антифашистки съюз", Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Сдружение на приятелите на Русия "Ал. Невски", Национално Движение Русофили, Форум "България - Русия", Дружество "Найден Геров", Федерация "Съюз на съотечествениците", Руския културно-информационен център, Съюза на приятелите. 

"Целта на Международния ученически конкурс е да се помни истината и да се утвърждава историческата памет за връзките между България и Русия. Който знае историята може да гради бъдещето", каза председателят на авторитетното жури на конкурса доц. Емилия Лазарова.

Наградени бяха и участниците в ученическия конкурс "Зелена планета", също на Фондация "Устойчиво развитие за България".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Европейски избори 2024
Български тенис
Сърбия-Хърватия
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: