Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
НАП отговори на най-често задаваните въпроси за здравното осигуряване
Автор: Екип Varna24.bg 14:27 / 25.07.2017Коментари (0)1310
© Varna24.bg
През летните месеци в НАП се отчита засилване на интереса от страна на гражданите към уточняване на здравноосигурителен статус. За да бъдат максимално полезни и да се избегнат забавянията при приема на документи,от Агенцията отговарят на най-често задаваните въпроси:

• Завършващите средно образование дължат ли здравни осигуровки за периода до записване във ВУЗ?

Завършващите средно образованиеимат задължение да заплатят сами здравноосигурителните си вноски за периода до постъпване на работа или до записване във висше учебно заведение, редовна форма на обучение в страната или чужбина. За целта трябва да подадат еднократно, до промяна на обстоятелствата,декларация образец №7в офис на НАП по постоянен адрес на задълженото лице, по пощата с обратна разписка или с ПИК, ако имат вече издаден такъв. Тя се подавав срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване, т.е. ако от 1 юлитрябва сами да плащат осигуровките си за здраве, то следва да подадатдекларацията до 25 август. 

В този срок трябва да се плати и дължимата вноска, но след като вече е подадена декларация образец 7. За 2017 г. минималната здравноосигурителна вноска е 18,40 лв. на месец. За бъдещите студенти е допустимо да се платят предварително дължимите вноски за целия период на неосигуреност, като се информират предварително от висшето учебното заведение за точната дата на стартирането на осигуряването им.

• Ако работя и се осигурявам в страна членка на ЕС, дължа ли здравни вноски в Р България?

За лицата, които подлежат на здравно осигуряване в друга страна членка на ЕС, могат да се освободят от здравно осигуряване в Р България. За да се удостоверитова е необходимо да се представи пред НАП формуляр, издаден съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност (напр. А1, Е 101, ЕЗОК, Е 104, Е 106 или аналогичните документи по Регламент (ЕО) № 883/2004 - А1, S1, U1, H 013) или друг документ/удостоверение, издаден от компетентна институция на държавата-членка, в който изрично е посочен конкретен период на задължително здравно осигуряване в тази държава-членка.

От НАП информират, че заверена трудовата книжка или трудов договор не се приемат за легитимен документ за покриване на месеци без здравни осигуровки. От Агенцията добавят, че при временно пребиваване в България(отпуск, гостуване при роднини и др.), осигурените в други държави от ЕС/ЕИП/Швейцария български граждани, могат да ползват само спешна и неотложна медицинска помощ в рамките на пакета на задължителното здравно осигуряване - срещу представяне на валидна ЕЗОК или Удостоверение за временно заместване на ЕЗОК, издадени от другата държава по осигуряването.

• Ако съм студент в чужбина какво е необходимо, за да съм здравно осигурен и в Р България?

Съгласно разпоредбата на чл.40, ал.3, т.2 от Закона за здравното осигуряване, за сметка на държавния бюджет да се осигуряват студентите във висши училища - редовно обучение, до навършване на 26-годишна възраст и докторантите на редовно обучение по държавна поръчка, ако не са осигурени по реда на ал.1 от същата норма.
На това основание, за да бъде коригиран здравноосигурителен статус за периодите на обучение, е необходимо да се предостави документ, издаден от учебното заведение, в който да са посочени периодите и формата на обучение.

Такива документи могат да бъдат: диплома за завършено висше образование или документ, издаден от съответното учебно заведение, удостоверяващ датата на записване във висшето учебно заведение, брой завършени учебни семестри и години или дата на последващо отписване. Документите съставени на чужд език следва да са придружени с точен превод на български език, извършен от заклет преводач. Въз основа на тях се коригира здравноосигурителния статус към момента на представянето им. За повече информация относно здравен статус и други електронни услуги предоставяни от НАП, може да посетете http://www.nap.bg/.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: